Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Attentatmand ytrede ønske om at kæmpe med Islamisk Stat i Syrien

Omar El-Hussein, som blev dræbt af politiet på Nørrebro efter skud-attentaterne i København, sagde i fængslet, at han ville til Syrien for at kæmpe med IS.

Blomster og lys på Svanevej i København mandag morgen på stedet, hvor den formodede gerningsmand til lørdagens skudattentater blev dræbt af politiet i går.
Blomster og lys på Svanevej i København mandag morgen på stedet, hvor den formodede gerningsmand til lørdagens skudattentater blev dræbt af politiet i går.

Radikaliseringen af den formodede attentatmand bag skuddrabene København, den 22-årige Omar Abdel El-Hussein, var umulig at at overse for myndighederne. Alligevel blev han løsladt for 14 dage siden fra fængslet.

I fængslet talte han åbent om, at han ønskede at rejse til Syrien for at kæmpe med Islamisk Stat, erfarer Berlingske. Det var disse ytringer, som fik Kriminalforsorgen til at sætte hans navn på listen blandt 39 andre radikaliserede i de danske fængsler. Listen blev delt med Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Oplysningen om hans åbenlyse interesse for Syrien og Islamisk Stat er helt nye, men bekræftes af flere af hinanden uafhængige kilder.

Det var ifølge Berlingskes oplysninger ikke fængselsimamen, der hejste et bekymringsflag om en tiltagende radikalisering hos Omar Abdel el-Hussein. Det var kriminalforsorgens øvrige personale,

Kriminalforsorgen har ingen kommentarer.

»Vi kan ikke kommentere oplysningerne om, at El-Hussein ønskede at tilslutte sig IS i Syrien, da det er personfølsomme oplysninger og af hensyn til politiets efterforskning,« siger forsorgsfuldmægtig, Marie Louise Jørgensen.

PET og Københavns Politi udtalte i går søndag klokken 13 på et pressemøde, at den formodede gerningsmand var kendt af politiet, men at man ikke på nuværende tidspunkt har viden om, hvorvidt manden har deltaget i konfliktzoner i Syrien og Irak.

Ved I, om han har været i Syrien og vil I bare ikke sige det?

»Som jeg sagde før, har vi ikke viden om, at han har været i Syrien, «siger Jens Madsen.

Hvordan har I kendt ham fra tidligere, hvordan er han kommet ind på jeres radar?

»Det kan jeg ikke kommentere,« siger Jens Madsen.

Det var Landsrettens beslutning at løslade den 22-årige 30. januar 2015. Omar Abdel El-Hussein blev tidlig søndag morgen 15. februar dræbt af politiet på Svanevej på Nørrebro.

PET har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer. Efterretningstjenesten er i gang med at undersøge, hvilke oplysninger man havde på Omar Abdel El-Hussein, lyder det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.