Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Atombunker kan blive turistmagnet

Politikere vil give offentlig adgang til nordjysk bunkeranlæg, der blev bygget for at sikre Dronningen og regeringen mod atomtrussel.

En atombunker 60 meter under jorden i Rold Skov kan blive en ny turistattraktion i Nordjylland.

Det kan blive til virkelighed, efter at et bredt flertal af partierne på Christiansborg har besluttet at åbne dørene for offentligheden til det såkaldte »Regan Vest« (som står for Regeringsanlæg Vest, red.).

Anlægget blev opført i 1960erne i Rold Skov for at skabe et sikkert sted, hvor statsadministrationen og kongehuset kunne tage ophold i tilfælde af atomkrig.

- Den form for sikkerhedspolitisk trussel har vi ikke længere, og derfor er det sund fornuft at søge at finde alternativ udnyttelse af dette anlæg, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen.

Den lokale kulturinstitution Rebild Centret har allerede lagt billet ind på at drive atombunkeren som et oplevelsescenter.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé. Dels får vi skabt et sted, hvor vi kan formidle historien om Den Kolde Krig til vores børn. Dels får vi etableret et oplevelsescenter, hvor der bliver nogle arbejdspladser i form af guider, der skal vise gæsterne rundt, siger Bjarne Laustsen.

Han anslår, at centret vil kunne tiltrække op mod 50.000 gæster om året.

- Der vil være et stort publikum til sådan et oplevelsescenter. Det er jo et sted, der har været omgærdet af stor mystik. Der har været mange myter omkring anlægget, og ingen ved rigtigt hvor stort det er og præcist hvor, det ligger, siger Bjarne Laustsen.

Staten ser det som en mulighed at bevare ejerskabet til anlægget og leje det ud til for eksempel museumsdrift.

- Det vil være klogt nok. På den måde kan staten jo inddrage det igen, hvis der skulle blive behov, siger Bjarne Laustsen.

Der findes også et Regan Øst - et atomsikret bunkeranlæg til statsadministrationen i den østlige del af landet. Den nøjagtige placering er aldrig blevet afsløret, men der gættes på et sted i hovedstadsområdet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.