Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Atom-affald strandet i Danmark

Danmark har svært ved at slippe af med højradioaktivt affald fra Forskningscenter Risø.

250 kilo højradioaktivt materiale er ved at blive et alvorligt problem for Danmark. Affaldet stammer fra bestrålet forsøgsbrændsel på en nu lukket atomreaktor på Forskningscenter Risø.
Hidtil har USA modtaget det højaktive affald fra Risø, men amerikanerne har, til danskernes store fortrydelse, sagt stop for aftalen:
»Vi kan jo ikke sparke døren ind hos amerikanerne og aflevere skidtet. Andre lande har samme problem. Vi forsøger at genforhandle den eksisterende aftale, men intet er sikkert,« siger direktør Knud Larsen fra Dansk Dekommissionering, der står for atomoprydningen på Risø.
Den hidtige aftale omfatter kun brændsel, der returneres til USA. Og de problematiske 250 kilo er fortrinsvis af dansk fabrikat - deraf amerikanernes modvilje.
Reaktoren lukkede i april 2000, men hidtil har danskerne ikke formået at finde en løsning på problemet. Folketinget vedtog i foråret at rydde op efter det danske atomeventyr. Det vil tage 20 år og koste en milliard kroner at fjerne de i alt 10.000 tons atomaffald. Men langt størstedelen er forholdsvist uskadeligt. Anderledes med de brugte brændselselementer, som vil være voldsomt radioaktive i mere end 10.000 år.
Der er i forvejen kritik af at eksportere atomaffaldet. Anne Grete Holmsgaard (SF) mener ikke, at USA tager miljøproblemet alvorligt nok:
»Derfor er den bedste løsning at gå sammen med andre europæiske lande med samme problem og lave et fælles deponeringsanlæg. Alternativt må vi finde et sted i Danmark.«
Knud Larsen fra Risø advarer mod den danske løsning:
»Man kan selvfølgelig finde plads i Danmark, men efter vores smag er det helt klart ikke nogen god løsning.«


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.