Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Asyldrenge er ikke længere mistænkt for voldtægt under Langelandsfestival

Sidste sommer anmeldte en 16-årig pige to unge asylansøgere fra Børnecenter Tullebølle for at have voldtaget hende på Langelands Festival. Nu har politiet droppet sagen på grund af manglende beviser.

Børnecentret i Tullebølle set fra en af naboernes have. Børnecenter Tullebølle på Langeland blev lukket, fordi der var for mange sager med asyldrengene. Scanpix/Lasse Hansen
Børnecentret i Tullebølle set fra en af naboernes have. Børnecenter Tullebølle på Langeland blev lukket, fordi der var for mange sager med asyldrengene. Scanpix/Lasse Hansen

Fem unge asylansøgere fra Børnecenter Tullebølle blev sidste sommer anmeldt for blufærdighedskrænkelse og voldtægt under Langelandsfestivalen. Men nu har anklagemyndigheden besluttet ikke at rejse tiltale mod de to unge, der blev sigtet for voldtægten af en 16-årig pige, på grund af manglende beviser.

»Sagen er afvist på bevisets stilling. Det er statsadvokaten, der har gjort det, så vi udtaler os ikke i sagen,« fortæller kommunikationsmedarbejder ved Fyns Politi, Charlotte Nyborg.

Statsadvokat Jan Reckendorff bekræfter, at sagen er afsluttet, og at de pågældende ikke længere er mistænkt. Men da han har tavshedspligt i forhold til sagens detaljer og personfølsomme oplysninger, vil han ikke uddybe hvorfor.

»Jeg kan ikke udtale mig om de konkrete begrundelser,« siger han.

Berlingske beskrev i august 2016 ligesom øvrige danske medier, at i alt fem drenge fra asylcentret Børnecenter Tullebølle blev forflyttet, efter politiet havde modtaget anmeldelsen om en voldtægt samt yderligere ni anmeldelser om blufærdighedskrænkelser i form af beføling af bagdel, bryster og kys under Langelandsfestivalen.

Sagen kom frem i kølvandet på andre sager om blufærdighedskrænkelser på festivaler i blandt andet Sverige samt sagen fra Køln, hvor flere hundrede kvinder nytårsnat i 2016 anmeldte seksuelle overgreb.

Mens statsadvokat Jan Reckendorff afviser at forklare, hvorfor anklagemyndigheden dropper sagen mod de to unge drenge, der blev anmledt for at stå bag voldtægten, forklarer han, at det er velkendt, at der i en del voldtægtssager er tale om påstand mod påstand.

To personer kan eksempelvis være enige om, at de har haft samleje, men den ene har måske ment, at det var frivilligt, mens den anden har en opfattelse af, at det var under tvang. Er der ikke andre vidner eller objektive spor, står politiet i en vanskelig situation rent bevismæssigt, lyder det.

»Og det er heldigvis sådan i Danmark, at enhver rimelig tvivl kommer den tiltalte til gode. Du kan sagtens stå i en situation, hvor en del ting peger mod, at der kan være sket det, som anmeldelsen går på, men hvor der simpelthen ikke er stærke nok beviser til, at man ved en retssag kan bevise, hvordan det forholder sig,« siger han.

Når anklagemyndigheden skal vurdere, om der skal rejses tiltale i en sag, er det nødvendigt at være overbevist om, at man får den tiltalte dømt.

»Når vi skal vurdere, om vi skal rejse tiltale i en sag, så skal vi helt populært sætte os i dommerens sted og sige: Hvis jeg var dommer, finder jeg så, at beviserne er så stærke i den her sag, at det kan bevises ud over enhver rimelig tvivl, at den pågældende er skyldig. Hvis vi kommer frem til den konklusion, at så stærke er beviserne ikke, så må vi ikke rejse tiltale,« siger Jan Reckendorff.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.