Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Asylcentre har ikke medført mere kriminalitet.

Det fører sjældent til mere kriminalitet i nærområderne, når der bliver oprettet et asylcenter. Det viser en rundspørge blandt politikredse nær 15 asylcentrene.

Der er ofte stor bekymring for stigende kriminalitet, når et nyt asylcenter flytter til byen, men den frygt er ofte ubegrundet.
Det viser en rundspørge, som Radio24syv har foretaget blandt politikredse nær 15 centre, der er blevet etableret siden i sommers.

Ingen af de adspurgte politikredse kan rapportere om en stigning i kriminaliteten i lokalområdet omkring centrene. Mange steder har politiet ikke rejst en eneste sigtelse mod en asylansøger, mens der andre steder har været enkelte sigtelser mod beboerne på de i alt 15 tilfældigt udvalgte centre, som indgår i undersøgelsen. Og i de tilfælde er der oftest tale om mindre lovovertrædelser, oplyser politiet.

Visse kredse ønsker dog ikke at oplyse detaljer om sigtelserne.

»Den værste sag, vi har haft indtil nu, var tre mænd, som kørte på den samme cykel,« fortæller Anders Hansen, der er politikommissær ved politiet i Aabenraa, til Radio24syv. Aabenraa fik sidste år to nye, midlertidige asylcentre.

Preben Westh, der er leder af lokalpolitiet i Sønderborg, fortæller ligeledes, at politiet heller ikke her har fået mere travlt siden et stort, midlertidigt asylcenter med plads til 600 asylansøgere åbnede på den nedlagte kaserne i byen.

»På trods af, at der siden åbningen i sommer har boet flere tusinde asylansøgere i kommunen, så har vi ingenting mærket til dem. Ikke noget negativt i hvert fald. Vi har haft to sager i alt. Et butikstyveri og så noget klammeri ude på centret,« siger Preben Westh til Radio24syv.

Da en lang række af centrene sidste år slog dørene op for at huse de mange ekstra – primært syriske - flygtninge, vakte det ofte stor bekymring i lokalsamfundene. Sådan var det også i den lille by Bolderslev. Byen med 1200 indbyggere fik i august måned et nyt, midlertidigt asylcenter med plads til cirka 100 asylansøgere. Det mødte modstand både på Facebook, i byrådet og hos naboerne på vejen.

Elly Hansen, der var talsmand for naboerne til det nye center, sagde dengang til flere lokale medier, at hun og mange andre – især ældre borgere - ikke brød sig om udsigten til, at næsten 100 fremmede mennesker nu skulle færdes i området.

I dag siger Elly Hansen til Radio24syv, at hun er blevet glædeligt overrasket over de mange nye beboere i byen.

»De er søde og rare og hilser pænt på gaden. Jeg har også været på besøg i centret og smagt deres mad. Der har ikke været noget som helst ballade med dem,« siger hun.

I Helsingør kan de lokale fortælle den samme historie. Nordsjællands Politi oplyser, at der har været seks sigtelser i alt, siden et stort asylcenter åbnede i det nedlagte sygehus. Kun én af sigtelserne er for en lovovertrædelse begået uden for modtagecentret, oplyser politiet.

Ib Kirkegaard, der sidder i Helsingør byråd for Dansk Folkeparti, var dengang stor modstander af det nye center. Blandt andet fordi han frygtede en stigning i kriminaliteten.

»Man hører jo meget. Og der er jo store problemer i Sandholmlejren. Men den kan man nok ikke sammenligne med alle de andre,« siger han i dag til Radio24syv – og tilføjer:

»Men jeg er da glædeligt overrasket over, at det ikke har medført en stigning i kriminaliteten i vores by.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.