Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Astronauts rumkapsel lander på teknisk museum

Rumkapslen, der sendte første dansker i verdensrummet, udstilles på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Andreas Mogensen blev i september 2015 den første dansker i rummet, og nu har Danmarks Tekniske Museum i Helsingør sikret sig rumkapslen. Scanpix/Stephane Corvaja/arkiv
Andreas Mogensen blev i september 2015 den første dansker i rummet, og nu har Danmarks Tekniske Museum i Helsingør sikret sig rumkapslen. Scanpix/Stephane Corvaja/arkiv

Rumkapslen, der sendte Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, ud i verdensrummet, er nu landet på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Her vil Soyuz rumkapslen TMA-18M blive pakket ud og udstillet for publikum.

»Rumkapslen er et enestående stykke danmarkshistorie, og jeg er begejstret over, at det er lykkedes os at få den til museet,« siger museets direktør, Jesper Buris Larsen, i en pressemeddelelse.

»Rumkapslen er det håndgribelige bevis på, at Danmark stadig kan bryde nye grænser og sætte vores aftryk i historien vi har her at gøre med det stof, drømme er gjort af,« siger han.

Det var i september 2015, at Andreas Mogensen blev sendt ud i rummet fra en russisk rumbase.

Her skulle han på en ti dage lang mission på Den Internationale Rumstation, ISS.

Undervejs kommunikerede han blandt andre med skole- og gymnasieelever og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Rumkapslen vil onsdag blive pakket ud og derefter indgå i en udstilling på museet, der åbner til maj.

Kulturminister Mette Boch (LA) kalder udstillingen af rumkapslet for "et scoop".

»Nogle museumsgenstande er i sagens natur mere unikke end andre, og dette er virkelig et stykke danmarkshistorie, der er kommet på museum,« siger hun.

Museet har fået hjælp af Danmarks ambassade i Rusland til at få fingre i rumkapslen, ligesom Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har støttet projektet økonomisk.

Udstillingen »Rummet tur-retur« åbnes 8. maj af prins Joachim og Andreas Mogensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.