Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Asbæks magiske Mallorca

Galleriejerne Patricia og Jacob Asbæk åbner til sommer sammen med en vennekreds af medinvestorer et enestående og stort kunstcenter med bl.a. galleri, kunsthal og arbejdende værksteder i landsbyen Sa Coma på det sydvestlige Mallorca.

SA COMA

Efter ti års stædig, besværlig og opslidende kamp for at skabe et kunst- og kulturcenter af international klasse på Mallorca er galleriejer Jacob Asbæk tæt på at se sin stort tænkte vision realiseret.

Om et par måneder har håndværkerne lagt sidste hånd på det 8.000 kvm. store »Centro Cultural Andratx« i landsbyen Sa Coma nær jetsetbyen Andratx. Det godt 60 mio. kr. dyre center og tilhørende kulturpark, der dels er finansieret af Asbæk selv, dels af en kreds af venner og bekendte gennem lejlighedskøb, bliver ved åbningen til sommer en af Europas største private bygninger for samtidskunst med galleri, kunsthal, boghandel, videobiograf, restaurant og en række atelierer.

Senere føjes et amfiteater med plads til 1200 personer og tre værksteder - et bronzestøberi, et keramikværksted og et trykkeri - til det store kompleks, der er bygget i traditionel mallorcinsk stil og med sine to etager ligger nærmest monolitisk tungt i det smukke dalstrøg ved Sa Coma.

Tanken er løbende at opbygge en kunstsamling på stedet med værker fra de kunstnere, danske men flest internationale, der kvit og frit vil blive tilbudt ophold i de tyve lejligheder, der ligger på førstesalen af centret, og i andre kunstnerboliger i landsbyen.

»Det skal være et refugium for kunsterne, hvor de kan arbejde i fred og ro i disse utroligt inspirerende omgivelser. Så kan de eventuelt betale med deres ting. Jeg er selv faldet fuldstændig for stedet, som der er noget helt magisk over,« siger Jacob Asbæk.

Oppe i bjerget bag centret ligger gamle mauriske badeanlæg, og Asbæk går ofte derop, hvor han har, hvad han kalder sin »skat«: vandet fra bjergkilden, der løber med en kubikmeter i timen. Et uvurderligt gode på en tør ø, hvor man konstant må holde nøje øje med vandforbruget.

Jacob Asbæk købte for en halv snes år siden gården »Son Lluis« med tilhørende fredede jorder i landsbyen, og det var faktisk daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der inspirerede Jacob Asbæk til at gå i gang med projektet.

Under et kølende bad i opsamlingsbassinet til Asbæks bjergkilde - med cigarer og mange fadøl indenfor rækkevidde - sagde Ellemann-Jensen til Asbæk, at »stedet her er så dejligt, at du skulle dele det med andre«.

Som sagt, så gjort! Visionen tog form, og med Ellemann-Jensens hjælp og et større økonomisk tilskud til den lokale kommune til vej- og lysanlæg fik Jacob Asbæk ophævet fredningen af jorden og tilladelse til at bygge til »kulturelle formål«.

Undervejs i forløbet løb han ind i økonomisk uvejr og måtte sælge hovedgården »Son Lluis« og fire byhuse i Sa Coma for at finansiere projektet videre og samtidig købte danske venner og bekendte, bl.a. Michael Laudrup, de tyve lejligheder i det kommende kunst- og kulturcenter.

Selv bor Patricia og Jacob Asbæk i et andet, nu udvidet byhus i Sa Coma, et stenkast fra »Centro Cultural Andratx.«

Jacob Asbæk tror, at centret også har gode kommercielle muligheder. Der bor mange, meget rige mennesker på Mallorca, og mange af dem bruger gerne store millionbeløb på kunstindkøb. Samtidig tror han også, at centret vil blive et udflugtsmål for turisterne på øen.

»Centret skal først og fremmest være et produktionssted, og vi vil specialisere os i keramik. Det bliver simpelthen verdens største keramikværksted! Men selvfølgelig vil vi gerne have turister på besøg og sælge noget til dem også,« siger han.

Selv blev han i sin tid fuldstændig overrasket over Mallorcas dejligheder, da han var på besøg på øen.

»Jeg troede ligeså banalt som alle mulige andre, at Mallorca kun var grisefester osv. Men her er en helt anden ro end i Sydfrankrig, hvor vi boede på det tidspunkt. Folk er usnobbede, selv de rigeste, og de er anonyme. Ingen praler med deres ting. Jeg elsker den enkelthed, og at folk har så god tid her!« siger han.

Det er planen, at åbningsudstillingen til sommer i kunsthallen på »Centro Cultural Andratx« bliver med dansk og spansk kunst.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.