Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arkæologer finder gravplads fra vikingetiden ved Silkeborg

Udgravning viser desuden aktiviteter fra både sten-, bronze, og middelalderen.

Arkæolog Maria Thiemke foran den såkaldte vognfadinggrav, der rummer en kvinde af høj status. Free/Videnskab.dk
Arkæolog Maria Thiemke foran den såkaldte vognfadinggrav, der rummer en kvinde af høj status. Free/Videnskab.dk

Silkeborg. Arkæologer har ved en prøvegravning nord for Silkeborg fundet spor af flere tusinde års aktiviteter i området, skriver videnskab.dk.

Området er ved at blive byggemodnet, og i den forbindelse har Museum Silkeborgs arkæologer gravet på stedet.

Udgravningerne har afsløret flere bebyggelser i form af både såkaldte grubehuse, der typisk har været brugt som værksteder i vikingetiden, beboelseshuse og grave.

Mindst to af gravene er fra vikingetiden og kan rumme personer med høj status.

- Her har været aktiviteter fra stenalderen og helt op i middelalderen. Her er mindst 14 huse og fem grave fra stenalder, bronzealder og helt op til middelalderen, siger arkæolog og museumsinspektør Maria Thiemke fra Museum Silkeborg til videnskab.dk.

Prøvegravningen startede ved påsketid i år, og hurtigt dukkede en grav op, hvor der var spor efter metal fra en såkaldt klinknagle - en form for søm.

Det tyder på, at graven dermed kan være en såkaldt vognfadinggrav, der typisk rummer en kvinde med høj status.

En vognfading er ladet på en vogn, og i vikingetiden var det netop fornemme eller velhavende kvinder, der blev gravlagt på den måde.

Jorden har også kastet andre ting af sig, som arkæologerne finder interessant.

- Et øksehoved fra stenalderen, en mejsel- eller hammerlignende sag, som sandsynligvis er fra bronzealderen, små tenvægte fra vikingetiden og en nøgle, som er fra middelalderen, siger arkæolog Rikke Isler til videnskab.dk.

Arkæologerne håber, at der kommer ny indsigt ud af udgravningen.

- Det ville da være fantastisk lækkert at finde en veludstyret vikingegrav med vognfading, sjældne smykker, skrin og glasperler. Men drømmen er at finde noget, der kan give os ny viden. Noget vi ikke har set eller vidst før, siger Maria Thiemke.

/ritzau/

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.