Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arbejderne lider mest under krisen

Tømrer, industriarbejdere og lastbilchauffører er blevet ramt langt hårdere under krisen end læger, ingeniører og direktør. Og det er ikke kun krisens skyld, skriver Ugebrevet A4.

Krisen har ramt arbejderklassen seks gange hårdere end overklassen. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der for Ugebrevet A4 har analyseret arbejdsløsheden i forskellige klasser.

Og analysen viser, at ledigheden blandt for eksempel lastbilchauffører, industriarbejdere og tømrere er steget seks gange så meget som ledigheden blandt for eksempel læger, ingeniører og direktører under krisen.

- Der er stor ulighed i, hvor usikkert ens job er. Under krisen har arbejderne simpelthen større risiko for at ryge ud af arbejdsmarkedet, siger Jonas Schytz Juul, der er chefanalytiker i AE, til Ugebrevet A4.

Professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen peger på, at overklassen også bærer en del af skylden for, at arbejderklassen er blevet så meget hårdere.

- Når der er høj ledighed, opstår der ofte det, man kalder gøgeungeeffekten, som betyder, at ledige fra de højere klasser søger job, som de er overkvalificerede til, siger han til Ugebrevet A4.

- Det går igen over hele linjen. Faglærte tager ufaglært arbejde, akademikere tager ikke-akademisk arbejde og så videre, fortsætter Jørgen Goul Andersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.