Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arbejderklassen er flyttet fra København

Hovedstaden er blevet indtaget af middel- og overklassen, mens arbejderklassen rykker mod vest.

Høje huspriser og få jobmuligheder har de seneste 25 år presset arbejderklassen ud af København. Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet). Udviklingen betyder samtidig, at Vestjylland er blevet hjemsted for arbejderklasen, og eksperter kalder det et problem for demokratiet.

Tallene viser, at syv af de 10 mest udprægede arbejderkommuner i dag ligger i Jylland. I 1985 var situationen nærmest omvendt. Her lå ni af de 10 mest udprægede arbejderkommuner i nærheden af København.

Klasseopdelingen kan give nogle grundlæggende demokratiske udfordringer, advarer docent ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på Roskilde Universitet Viggo Plum.

- De sociale forskelle er i stigende grad blevet et geografisk spørgsmål. Og opdelingen mellem øst og vest giver et demokratisk problem. Opdelingen skaber jo en manglende forståelse for, hvordan mennesker, der er anderledes end én selv, tænker, siger han til Ugebrevet A4.

Den udlægning bliver støttet af forfatter og debattør Lars Olsen. Han mener, at velfærdssamfundet kan møde modstand, når arbejderklassen er rykket vestpå.

- Danmark har traditionelt været et meget blandet samfund. Man har haft nogle blandede boligkvarterer og folkeskoler, hvor man mødte folk fra andre klasser. Og det har været med til at støtte opbakningen til velfærdsstaten. Men den opbakning bliver jo mindre, når toppen og bunden bliver mere isoleret fra hinanden. Solidariteten falder simpelthen i et »os og dem-samfund«, siger Lars Olsen til Ugebrevet A4.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.