Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Antorini vil af med fysikeksamen

Ny tværfaglig naturfagsprøve i folkeskolen er udskudt til forhandlinger om ny folkeskolereform. Fysiklærerne mener, at prøven er urimelig for eleverne.

Der skal ikke længere være en obligatorisk afgangsprøve i fysik/kemi i folkeskolen. Til gengæld skal eleverne op i en ny tværfaglig gruppeprøve, som rummer de fagområder, der er fælles for fagene biologi, geografi og fysik/kemi.

Men lovforslaget fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) har fået en hård medfart fra bl.a. politikere og lærere og er nu udskudt til de kommende forhandlinger om en ny reform af folkeskolen. Blandt de hårdeste kritikere er lærerne i fysik/kemi, der i høringssvaret skriver, at de frygter, at man er på vej til at indføre et fælles »science«-fag, hvilket ville svare til ét fælles sprogfag for tysk, engelsk og fransk.

»Det er ikke tænkt igennem. Vi er nødt til at gøre opmærksom på, at det er urimeligt over for eleverne. Hvis seks elever i løbet af to timer hver for sig skal demonstrere deres viden om både biologi, geografi og fysik/kemi, så stiller vi eleverne rigtig skidt. Der er ikke tid nok, og det bliver rigtig svært for eleverne,« siger Peter Jensen, der er formand for Danmarks Fysik- og Kemilærerforening.

Peter Jensen dækker selv fagene biologi og fysik/kemi. Han er bekymret for eksamination og censur, hvis lærer og censor ikke dækker alle tre fag.

»Jeg er ikke faglig kompetent til at være censor i geografi,« siger han.

Også biologilærerne er bekymrede, selv om de er glade for, at faget indgår i en praktisk prøve.

»Det er svært at køre tre fagområder sammen og dække alle tre fag ind ved lærer og censor. Det er en udfordring, for skolelederne sætter ikke tre lærere på en afgangsprøve. Vi risikerer, at der står en fysiklærer, der ikke har biologi og geografi,« siger Asbjørn Holm fra Biologiforbundet.

Konservative siger nej
På Christiansborg har de Konservative i første omgang spændt ben for forslaget.

»Vi er meget skeptiske over for at sammenlægge fagene. Vi kan se i høringssvarene, at mange er nervøse for, at en fælles prøve vil udvande fagene. Hvis der kommer for meget tværfaglighed i prøven, ryger fagligheden. Der vil gå nogle nuancer tabt,« siger Mai Henriksen.

Dansk Folkeparti er heller ikke vilde med en tværfaglig prøve, men partiet har valgt at acceptere det, hvis bare det ikke skal være en gruppeprøve.

»Vi sagde, at vi gerne ville være med til at lave en tværfaglig prøve, hvis vi kunne få skrevet ind i aftalen, at hun ikke vil indføre gruppe­eksamen. Så langt ville vi gerne strække os,« siger uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen.

Venstres folkeskoleordfører, Karen Ellemann, er positiv over for den tværfaglige gruppeprøve, fordi en række skoler de seneste to år har gjort positive erfaringer med forsøg med fællesfaglig naturfagsprøve. Dog viste prøverne, at tiden var knap for eleverne, og at de i højere grad inddrog fagområder fra kemi og biologi og i mindre grad fysik og geografi.

»Vi er ikke afvisende. Jeg synes, at de erfaringer, vi har fået ved forsøgene, er ret klare og positive,« siger Karen Ellemann.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at naturfagsprøven er udskudt til forhandlingerne om folkeskolereformen, og at Christine Antorini er overvejende positiv over for forslaget – der også er hendes eget – og har hæftet sig ved mange høringssvar, der ligeledes er positive.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.