Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Antallet af folkeskoler er faldet med 23 procent

I de seneste 15 år er hver fjerde folkeskole lukket. Professor ser udviklingen som et fravalg af folkeskolen.

Antallet af folkeskoler er faldet med 23 procent på 15 år, mens antallet af privat- og friskoler stiger. Scanpix/Steffen Ortmann
Antallet af folkeskoler er faldet med 23 procent på 15 år, mens antallet af privat- og friskoler stiger. Scanpix/Steffen Ortmann

Hver fjerde folkeskole er lukket i løbet af de seneste 15 år.

Og det er i stigende grad privat- eller friskolen, der står øverst på forældrenes liste, når de skal vælge skole til deres barn.

Det skriver Kristeligt Dagblad, der henviser til nye tal fra Undervisningsministeriets institutionsregister, som tænketanken Mandag Morgen har indsamlet.

I 2016 var der 1289 folkeskoler, mens der i 2001 var 1683 folkeskoler.

I de samme år er antallet af privat- og friskoler steget med cirka 20 procent.

En af forklaringerne på faldet i antallet af folkeskoler er, at flere skoler i landdistrikterne er blevet slået sammen til større skoler med flere elever.

Men det kan ikke forklare udviklingen alene. Antallet af elever er nemlig også faldet, mens elevtallet tilsvarende er steget i privat- og friskolerne.

Niels Egelund, der er professor i specialpædagogik på Danmarks Pædagogiske Universitet, ser udviklingen som et fravalg af folkeskolen.

- Det er generelt godt, at der er et alternativ til folkeskolen. Det var det i hvert fald dengang, det drejede sig om specielle religiøse retninger eller meget specielle pædagogiske retninger, der gjorde, at man søgte derhen.

- Men nu er det i højere grad et fravalg af folkeskolen eller en protest mod skolenedlæggelser. Og det er trist, siger han til Kristeligt Dagblad.

Han tilføjer, at sammenhængskraften i samfundet bliver mindre, når folkeskolen bliver fravalgt.

- Tanken med folkeskolen er jo, at man går i skole med både arbejdsmandens, den arbejdsløses og direktørens børn, siger han til Kristeligt Dagblad.

Fra 2007 til 2016 faldt antallet af børn i folkeskolen med 4,5 procent, mens tallet for børn i fri- og privatskoler steg med 3,9 procent.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.