Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Antallet af akademikere er eksploderet i kommunerne

Mens antallet af pædagoger, lærere og sosu’er er blevet mindre, ansætter kommunerne akademikere i stor stil, skriver Altinget.

Arkivfoto: Mens antallet af pædagoger, lærere og sosu’er er blevet mindre, ansætter kommunerne akademikere i stor stil, skriver Altinget.
Arkivfoto: Mens antallet af pædagoger, lærere og sosu’er er blevet mindre, ansætter kommunerne akademikere i stor stil, skriver Altinget.

På ti år er antallet af akademikere i kommunerne steget med knap 6.000 stillinger, hvilket svarer til en stigning på over 50 procent. I samme periode er der blevet godt 3.700 færre lærere og knap 6.700 færre pædagoger. Siden 2011 er der også blevet færre sosu’er.

Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, som Altinget har hentet.

På Christiansborg undrer man sig over udviklingen.

Formand for Folketingets Social-, Indenrigs,- og Børneudvalg, socialdemokraten Troels Ravn, er uforstående overfor udviklingen i kommunerne.

Han har selv ad flere omgange siddet i byrådet i Vejen, og kender derfor lokalpolitik indgående. Ravn mener eksplosionen af akademikere overstiger det, man kunne forvente med Kommunalreformens større kommuner.

»Vi har et kommunalt selvstyrke, og vi skal fra Christiansborg passe på med at blande os i detaljerne. Men jeg har et politisk hjerte, og der er jeg oprigtigt bekymret for den her udvikling. For det kan ikke undgås at gå ud over den borgernære service,« siger Troels Ravn til Altinget.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har selv for nyligt fået lavet en statistik, der viste samme tendens. Og ministeren både overrasket og skeptisk over for kommunernes prioritering:

»Jeg kan ikke se nogen umiddelbar grund til det. Jeg kan godt blive lidt bekymret for, om flere akademikere virkelig er den bedste brug af skatteborgernes penge i kommunerne,« lyder det fra Simon Emil Ammitzbøll (LA) i en kommentar på ministeriets hjemmeside.

Hos kommunerne afviser Michael Ziegler, der er formand for KL’s Løn og Personaleudvalg, at velfærden lider, fordi der ansættes flere akademikere i kommunerne.

Tværtimod mener han, at de mange flere akademikere i kommunerne afspejler en professionalisering:

»Jeg ser det som en positiv udvikling,« siger Michael Ziegler til Altinget og tilføjer:

»Ansættelsen af flere akademikere har jo til formål at skabe en mere professionel opgaveløsning, som i sidste ende betyder, at frontpersonalet kan levere en bedre service til borgerne.«

Han peger på, at kommunerne har fået flere opgaver med Kommunalreformen, ligesom akademikere har overtaget en række administrative og ledelsesopgaver, som er med til at frigøre ressourcer til pædagoger, lærere og sosu’er.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.