Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ansatte i fængsler finder færre hashklumper og våben

Tal for beslaglæggelser i fængslerne er faldet, men fængselsbetjente og Kriminalforsorgen er uenige om årsag.

I 2015 blev der fundet færre ulovlige genstande som joints, stikvåben og alkohol i de danske fængsler og arresthuse end året forinden.

Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen ifølge DR.

Eksempelvis blev der sidste år beslaglagt cannabis 2656 gange, når fængselsbetjente gik på jagt i de indsattes celler. I 2014 var tallet rekordhøjt med knap 3000 tilfælde.

Også våben, andre narkotiske stoffer samt alkohol er der fundet mindre af i løbet af sidste år, men årsagen til de færre beslaglagte genstande er der uenighed om.

Ifølge Kriminalforsorgen skyldes det færre indsatte i fængsler og arresthuse landet over.

I 2013 var antallet af fanger i hele fængselsvæsnet på 4008 indsatte opgjort i gennemsnitligt belæg per dag. Det tal faldt sidste år til 3421 indsatte per dag.

- Når vi har færre indsatte, så bliver der også fundet mindre af ulovlige effekter i vores institutioner, det giver sig selv, siger sikkerhedschef i Kriminalforsorgen Lars Rau Brysting til DR.

Men den analyse bliver ikke bakket op af fængselsbetjentene. Fængselsforbundet ser i stedet det faldende tal som et udtryk for, at personalet har mindre tid til at finde skjulestederne, hvor de indsatte gemmer de ulovlige sager.

- Den langt mere sandsynlige forklaring er, at vi er blevet presset på vores vagter. Så fokus har været mindre på at visitere, end vi har været vant til, siger formand i Fængselsforbundet Kim Østerbye til DR.

Ransagninger og brug af hashhunde er blevet topprioritet i de danske fængsler. Samtidig har justitsminister Søren Pind (V) gjort det klart, at mobiltelefoner, hash og våben skal ud af fængslerne.

I 2016 sættes der derfor ekstra ressourcer ind på at finde ulovlige genstande i fængslerne.

Antallet af razziaer, hvor et større antal fængselsbetjente og hunde gennemgår en hel institution eller afdeling, fordobles således fra fem til ti årligt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.