Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anklager: Uvidenhed om loven er ingen undskyldning

Det hjælper ikke, at man ikke vidste, at et lift til flygtninge er i strid med loven, siger vicestatsadvokat.

Flere danskere tog i september en eller flere udlændinge med i bilen, da store grupper flygtninge og migranter sås vandrende nordpå ad de danske motorveje.

Heriblandt en 41-årig østjyde, der tog tre afghanske mænd og to piger med sig fra Flensborg til Grenaa, hvor han blev anholdt for at have transporteret dem i strid med udlændingelovgivningen.

Manden vidste efter eget udsagn ikke, at det var ulovligt at give flygtningene et lift, men den uvidenhed kan ikke undskylde lovbruddet, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

- Man kan ikke blive fritaget fra straf, fordi man ikke kender til loven. Det er ikke en undskyldende omstændighed, så det er efter min opfattelse fuldstændig irrelevant i den her sag, siger han.

Vicestatsadvokaten erkender dog, at der var nogle "særlige omstændigheder", der gjorde sig gældende i de ophedede dage i september, hvor flygtningestrømmen for alvor nåede Danmark.

- Derfor har vi også nedlagt påstand om bøde, selv om den her type sager normalt koster frihedsstraf, siger Jakob Berger Nielsen.

- Men hvis I erkender, at der er formildende omstændigheder, hvorfor så overhovedet rejse sagen?

- Det er fordi, det er domstolene, der er den dømmende magt, og det er domstolene, der skal vurdere, hvad det her skal koste. Det er ikke noget, vi vil sidde og afgøre ved skrivebordet, siger vicestatsadvokaten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.