Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anklager: Peter Madsen udgør en »væsentlig og nærliggende fare for andres liv«

Peter Madsen blev tirsdag tiltalt for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Det er anklagemyndighedens overbevisning, at ubådsbyggeren havde planlagt og forberedt drabet.

Arkivfoto: Foran en skov af mikrofoner fra både dansk og svensk presse løftede senioranklager Jakob Buch-Jepsen i eftermiddag lidt mere af sløret for tiltalen mod ubådsbyggeren Peter Madsen.
Arkivfoto: Foran en skov af mikrofoner fra både dansk og svensk presse løftede senioranklager Jakob Buch-Jepsen i eftermiddag lidt mere af sløret for tiltalen mod ubådsbyggeren Peter Madsen.

Hvis det står til anklageren i den såkaldte »ubådssag«, så skal ubådsbyggeren Peter Madsen - såfremt  han kendes skyldig i drab – bures inde på ubestemt tid.

Helt konkret vil senioranklager Jakob Buch-Jepsen kræve, at Peter Madsen i så fald idømmes fængsel på livstid eller en forvaringsdom. Kravet kommer efter, at Retslægerådet, der er den højeste lægefaglige instans i Danmark, har gennemgået Peter Madsens mentalundersøgelse.

»Jeg kan oplyse, at Retslægerådet har forholdt sig til mentalundersøgelsen og vurderer på den baggrund, at Peter Madsens personlighed gør, at det er påkrævet, at han - såfremt han kendes skyldig - idømmes forvaring, fordi der er væsentlig eller nærliggende fare for, at han kan udgøre en fare for andres liv og helbred,« sagde Jakob Buch-Jepsen på et netop afholdt pressemøde i anledning af, at anklagemyndigheden tirsdag har rejst tiltale mod Madsen.

Forvaring er en tidsubestemt straf, mens livstidsfanger i gennemsnit tilbringer i 14 år bag tremmer i Danmark.

 

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Peter Madsen planlagde drabet på den svenske journalist, der mistede livet om bord på hans ubåd natten mellem 10. og 11. august 2017, men af hensyn til Kim Walls pårørende ønskede anklageren ikke at gå i detaljer med forløbet tirsdag.

Kim Walls lig blev parteret og kastet i Køge Bugt, og først efter flere måneders intens eftersøgning lykkedes det i efteråret politiet at finde samtlige lemmer. De er alle blevet undersøgt på retsmedicinsk institut, men det har ikke været muligt at bestemme dødsårsagen.

I anklageskriftet fremgår det derfor, at drabsmåden er ukendt, men på baggrund af de retsmedicinske undersøgelser, vurderer politiet, at »drabet kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning«.

Foruden drabstiltalen er Madsen desuden tiltalt for partering og anden seksuel omgang end samleje af særlig farlig karakter. I forbindelse med sidstnævnte har det på et tidligere retsmøde været fremme, at der blev fundet en række stik i Kim Walls underliv. Det er blandt andet på baggrund af de registreringer, at tiltalen er rejst, fortalte senioranklageren tirsdag.

Sagen mod Peter Madsen ventes at begynde 8. marts og der er afsat otte retsdage til sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.