Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anklager: Nyt it-system undskylder ikke patients død

Tiltalte skulle have været mere varsom, da hun registrerede Birthe Gerdes medicindosering i nyt it-system.

En 80-årig kvinde døde sidste år efter en formodet fejlmedicinering på Bornholms Hospital. Fire hospitalsansatte er tiltalt i sagen. Free/Pressefoto, Region Hovedstaden
En 80-årig kvinde døde sidste år efter en formodet fejlmedicinering på Bornholms Hospital. Fire hospitalsansatte er tiltalt i sagen. Free/Pressefoto, Region Hovedstaden

Et nyt it-system er ingen undskyldning for, at 80-årig kvinde sidste år blev fejlmedicineret i en sådan grad, at hun døde af det.

Det siger anklager Emilie Sommer i sin procedure mandag i en sag om medicinsjusk på Bornholm. I sagen er tre sosu-assistenter og en sygeplejerske tiltalt.

De er alle fire anklaget for at have overtrådt autorisationsloven.

Den 80-årige Birthe Gerdes døde på Bornholms Hospital i februar i 2016. Det skete, efter at hun i en periode tilsyneladende havde fået en syvdobbelt dosis af gigtpræparatet Methotrexat.

En af sosu-assistenterne er tiltalt for at have lavet en fejlregistrering i systemet Fælles Medicinkort (FMK).

Det var her, der stod, at Birthe Gerdes skulle have 2,5 milligram Methotrexat dagligt, selv om den egentlige anvisning lød på fire piller hver mandag.

Den tiltalte forklarede ved sidste retsmøde, at det var systemet, den var gal med - ikke hende. Hun havde fulgt de anvisninger, som stod skrevet.

I oktober 2015 var den tiltalte sammen med otte andre på kursus i FMK-systemet. Kurset varede tre timer, og ni personer måtte deles om seks computere.

»Både jeg og mine kolleger har gjort opmærksom på, at vi ikke syntes, at vi havde fået nok undervisning. Vi var rigtig bange for det her system og var usikre ved systemet,« fortalte sosu-assistenten i det sidste retsmøde.

Men den forklaring er ifølge Emilie Sommer ikke tilstrækkelig. Hun mener, at det blot tilskynder, at de skulle have været ekstra varsomme.

»De tiltalte skal dømmes. De var forpligtet til at sikre, at de ajourførte de rigtige oplysninger, især når der er at gøre med et højrisikopræparat som Methotrexat.«

»FMK var et relativt nyt system, men ikke meget anderledes end det tidligere system. Både før og efter var det lægen, der ordinerede medicinen. De tiltalte har fået undervisning i systemet, og der er lagt vejledninger i brugen på intranettet. Det har man en forpligtelse til at tjekke,« siger anklageren.

Forsvarerne i sagen, John Jørgensen og Peter Paldan Sørensen, mener at, de tiltalte skal frifindes.

»Det er ikke rimeligt at gøre disse mennesker til syndebukke for et system, der ikke har været fejlsikret,« siger John Jørgensen.

Emilie Sommer kræver bødestraf til de fire tiltalte, der alle nægter sig skyldige. Dommen i sagen falder 22. maj.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.