Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anklager kræver mere end fire år for skud mod fængselsbetjent

Det var vold "under særdeles skærpende omstændigheder", da fængselsfunktionær blev såret ved Nyborg Fængsel.

Retten i Svendborg skal behandle en straffesag mod to personer fra banden Black Army (arkivfoto). Free/Per Johansen, Pressefoto, Domstolsstyrelsen
Retten i Svendborg skal behandle en straffesag mod to personer fra banden Black Army (arkivfoto). Free/Per Johansen, Pressefoto, Domstolsstyrelsen

To mænd fra banden Black Army står til en straf på mere end fire års fængsel i sagen om skyderiet mod en fængselsfunktionær i Nyborg sidste sommer.

Det fremgår af et anklageskrift fra Fyns Politi. Heri hævdes det, at en leder af banden stod bag, da et yngre medlem sammen med andre affyrede to skud mod fængselsfunktionæren, der blev såret i benet.

Ifølge aklagemyndighedens påstand var det den ældre leder, der fra kulissen dirigerede det angiveligt nøje forberedte forløb:

Da fire personer først stjal en Opel i Vissenbjerg. Da den yngre tiltalte derefter fik udleveret en skarpladt ni mm pistol. Da den yngre sammen med andre overfaldt funktionæren og affyrede to skud. Og da den stjålne bil til sidst blev stukket i brand ved Hjulby Mose i Nyborg.

Lederen tiltales for at have "foranlediget" de fire forbrydelser.

Sidst på aftenen 12. juli var offeret på vej på arbejde i Nyborg Fængsel. Da han havde stillet sin cykel fra sig, blev han af flere ventende mænd beordret ned at ligge, hvorefter han blev ramt af to skud i benet.

Udover straf skal de to tiltalte dømmes til at betale erstatning til offeret, mener anklagemyndigheden.

Tiltalen er rejst efter den alvorligste voldsparagraf i straffeloven. Det er den, der drejer sig om særlig farlig, rå og brutal vold "under særdeles skærpende omstændigheder."

Siden anholdelserne i december har de to tiltalte siddet varetægtsfængslet. De har nægtet sig skyldige.

Sagen skal afgøres af Retten i Svendborg. Som udgangspunkt har anklagemyndigheden lagt sagen op som en nævningesag. Det betyder, at man forventer en straf på mere end fire års fængsel.

Den påståede bagmand, der er midt i 30'erne, har været omtalt som præsident for Black Army. Den anden, der som nævnt hævdes at have udført lovovertrædelserne, er først i 20'erne.

I forvejen har banden og dens medlemmer givet ordensmagten en del arbejde. For nylig blev tre mænd fra Black Army således kendt skyldige i afpresning. De har netop anket byrettens dom til landsretten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.