Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anklager kræver krænkerpræst idømt 12-14 års fængsel

En præsts overgreb mod en række børn skal ifølge anklager straffes som et drab. Forsvarer er uenig.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Anklager Anja Lund Liin kræver præst idømt 12-14 års fængsel. Præsten er kendt skyldig i at have krænket otte børn seksuelt i forbindelse med sit præstevirke.

»Jeg kan lige så godt sige det med det samme. Det, vi har at gøre med her, er en ualmindelig grov sag,« lyder det fra anklageren, som mandag ved Retten i Holbæk argumenterer for, hvad straffen til præsten bør være.

Dermed lægger hun op til en straf, der er hårdere end straffen i den berømte Tøndersag, hvor en far blev idømt ti års fængsel for adskillige overgreb mod sine døtre.

Præsten har udnyttet sin stilling til at forgribe sig seksuelt på en stribe børn. I sidste uge blev han kendt skyldig i overgreb mod en pige og syv drenge.

»Præstegerningen var den direkte årsag til, at hovedparten af de forurettede kom i kontakt med præsten blandt andet i forbindelse med konfirmationsforberedelse,« sagde retsformand Gry Berdiin ved den lejlighed.

Men en straf på 12-14 år er alt for hård, mener forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen.

»Straffen for et drab i Danmark er 12 års fængsel, så det er altså det niveau anklagemyndigheden vil sammenligne med,« lyder det mandag fra Ulrik Sjølin.

Han mener, at fire et halvt års fængsel vil være passende.

Det var i præstens bolig i Tømmerup, at overgrebene foregik.

Mange unge hang ud hos præsten, og i hans hus blev der både drukket alkohol og røget hash. Indimellem mødtes egnens unge på præstegården til fællesspisning og gudstjeneste.

Overgrebene var ganske grove. Der var tale om både anale og vaginale samlejer samt oralsex. De foregik over en periode på ti år, inden en far til en forurettet dreng i fjor gik til politiet.

Anja Lund Liin mener, at der er flere skærpende omstændigheder i sagen, som retten skal tage stilling til.

Blandt andet mener hun, at præsten har planlagt sine overgreb nøje. Derudover har han misbrugt sin offentlige stilling, og så har han udnyttet sine ofres værgeløse stilling.

Strafferammen for præstens forbrydelser er 12 års fængsel. Men Anja Lund Liin mener, at strafferammen skal sprænges. Det kan ske i særligt grove sager, og det spørgsmål skal retten også tage stilling til.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.