Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Andreas Mogensen løfter sløret for Danmarks største rumprojekt

Et danskbygget rumobservatorie skal efter planen sendes ud i rummet i marts 2018.

Efter mange års udviklingsarbejde er Danmarks hidtil største rumprojekt mandag blevet afsløret af astronauten Andreas Mogensen.

»Det er altid spændende, når vi i Danmark kan være med langt fremme, når det kommer til rumfart og rumforskning.«

»Vi har helt sikkert evnerne til at være med,« sagde astronauten, efter at han havde hevet i den røde sløjfe og afsløret en 314 kilo tung 1:1-model af instrumentet Asim.

Asim er et rumobservatorie, som skal bruges til at nærstudere store lynfænomener, der opstår mange kilometer over Jordens overflade.

Lynfænomenerne er bedre kendt som "røde feer", "blå jets", "åndehaloer" og "elvere".

Det er elektriske udladninger, der går opad i stratosfæren og mesosfæren fra tordenskyer mange kilometer over Jordens overflade.

Observationerne af lynfænomenerne er blandt andet interessante, fordi de måske kan sige noget om klimaforandringerne.

Lynene tager vanddamp fra troposfæren op i stratosfæren. Vanddampen er en vigtig drivhusgas, og kan blive i stratosfæren meget længe, inden den forsvinder igen.

»Det kan være en mulig komponent af atmosfæren, som spiller en vigtig rolle, når vi taler om drivhuseffekten, og som vi måske ikke har med i vores modeller i dag af atmosfæren.«

»Det er vigtigt for os at forstå, når det kommer til klimaændringer og atmosfæren,« siger Andreas Mogensen.

Efter planen skal Asim sendes af sted fra Florida med en SpaceX-raket til marts næste år.

Og her skal Andreas Mogensen være med til at guide sine astronautkolleger oppe på Den Internationale Rumstation (ISS), når Asim skal sættes fast.

»Jeg skal sidde med i kontrolcenteret kort efter opsendelsen og være med, når astronauterne bruger den 17 meter lange robotarm til at gribe fat i hele "draggingfartøjet" (den raket, som observatoriet sidder på, red.),« siger han.

Det er virksomheden Terma A/S, der er hovedleverandør. DTU Space er videnskabelig leder på projektet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.