Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amerikansk storsælgende helikopter vandt Forsvarets gunst

De danske inspektionsskibe i Nordatlanten skal ombygges for at få plads til den store, amerikanske flådehelikopter fra Sikorsky og Lockheed Martin.

Forsvarsforligskredsen er enige om, at Danmark skal købe ni amerikanskproducerede Seahawk-helikoptere.
Forsvarsforligskredsen er enige om, at Danmark skal købe ni amerikanskproducerede Seahawk-helikoptere.

Endelig faldt afgørelsen. Efter måneders forsinkelse, hvor Forsvarskommandoen ønskede nye oplysninger om prisen, hvis man kun købte syv helikoptere, faldt valget på den amerikanske storsælgende helikopter, MHR Seahawk.

Den opfylder en række vigtige krav til fremtidens skibsbaserede helikopter. Først og fremmest er det en helikopter, som er vel afprøvet, for den bygger på en model med mange år bag sig. For det andet er det en helikopter, som er solgt i meget stort antal til den amerikanske flåde - over 300 er bestilt, og flere end 100 er leveret. Yderligere et antal er solgt til blandt andet australsk forsvar. Endelig og ikke mindst kan Seahawken i kraft af sin størrelse løfte væsentligt mere end den britiske konkurrent, Wildcat, fra Agusta Westland. 

Med fem personer ombord plus en ekstra tank præsterer den amerikanske næsten 11 tons tunge maskine en aktionsradius på 230 sømil, svarende, til mere end 400 kilometer. Den mindre britiske maskine kan med samme antal passagerer og ekstra tank præstere en aktionsradius på 80 sømil, svarende til knap 150 kilometer.

Prisen på den nye helikopter er ifølge Forsvarsministeriet "kommercielt fortrolig," men ifølge Berlingskes oplysninger er prisen omkring fire milliarder kroner. Den amerikanske helikopter er dyrere end den britiske - forenklet kan man sige, at prisen på en helikopter følger vægten - men til gengæld skulle levetidsomkostningerne være lavere.

Efter planen skal de nye skibsbaserede helikoptere leveres fra 2016 til 2018, og begynde at overtage opgaver fra de gamle Lynx-helikoptere fra 2017. Det er en meget ambitiøs tidsplan. Levering, uddannelse af besætninger og teknikere og begyndende operative virksomhed kan tage væsentligt flere år. 10 år for at introducere en ny helikopter er ikke et særsyn.

Den amerikanske Seahawk bruges blandt andet til antiubåds krigsførelse, men den danske model bliver ikke udrustet med hverken torpedoer eller udstyr til at udkaste sonarbøjer. Derimod forsynes den danske model med flere sæder til passagerer samt en bred vifte af kommunikationsudstyr og sensorer, som gør den velegnet til overvågning af sø- og luftrum samt selvbeskyttelsesudstyr mod blandt andet missilangreb.

Espersen: Vi gik efter det sikre

Efter det oplyste er det en enig kreds af forsvarsforligspartier, der i løbet af i aftes og formiddagen accepterede forsvarsminister Nick Hækkerups (S) forslag om Seahawken. Den konservative forsvarsordfører, Lene Espersen, siger, at det afgørende for de konservative især var sikkerheden for, at helikopteren kan flyve som krævet. "Vi stod med to gode kandidater, men Seahawk er det sikre valg, ligesom dens større rækkevidde betyder meget," siger hun.

Generalmajor Flemming Lentfer i Forsvarskommandoen oplyser, at Søværnets fire ældre inspektionsskibe af Thetis-klassen skal have forstærket dæk og udvidet deres helikopterhangar for at rumme den amerikanske helikopter. Prisen vil blive mindre end 100 millioner for ombygningen af de fire skibe.

Organisatorisk placeres helikopterne i Flyvevåbnet helikopter Wing med hjemsted på Flyvestation Karup, hvor alle forsvarets helikoptere er placeret.


 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.