Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Endeligt valgresultat fra København

Alternativet stormer ind - Blå blok risikerer at miste borgmesterpost

Stemmerne er talt op. Socialdemokratiet er fortsat det største parti i København. Alternativet stormer ind og blå blok får vælgerlussing.

Niko Grünfeld til Alternativets valgfest på Monastic under kommunal og regionsrådsvalget tirsdag den 21. november 2017.. (Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix 2017)
Niko Grünfeld til Alternativets valgfest på Monastic under kommunal og regionsrådsvalget tirsdag den 21. november 2017.. (Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix 2017)

Med samtlige stemmer optalt står det klart, at Socialdemokratiet trods en lille tilbagegang fra kommunalvalget i 2013 forbliver det største parti i landets største by med 27,6 procent af stemmerne.

Alternativet stormer samtidig ind med 10,5 procent og påfører samtlige andre partier tab.

Værst ser det ud hos Venstre og partiets nye spids, Cecilia Lonning-Skovgaard, der går 3,6 procent tilbage.

Enhedslisten får 18,4 pct., SF 8,3 pct., Dansk Folkeparti 5,0 pct., Radikale Venstre 8,9 pct., Liberal Alliance 4,0 pct., og Det Konservative Folkeparti 5,6 pct.

Blå Blok

De borgerlige partier - Venstre, de Konservative, Liberal Alliance og DF - fik ved kommunalvalget i 2013 27,6 procent af stemmerne. Ved gårsdagens valg fik de 22,6 procent.

Det andetstørste parti i blå blok er de Konservative, der bytter plads med Dansk Folkeparti.

Nu går slutspillet om borgmesterposterne i gang.

Da Frank Jensen ankom til valgfest i Amager Bio tidligere på aftenen, annoncerede han, at Enhedslisten, de Radikale og SF peger på ham som overborgmester, og at de fire partier vil sætte sig sammen, når konstitueringen sådan rigtig begynder senere på aftenen, når stemmerne er talt op.

Men med alle stemmer talt op tyder det på, at mandatfordelingen - hvis Socialdemokratiet tager Alternativet med til bordet under nattens forhandlinger - ender 42-13 mellem rød og blå blok.

Det betyder, at rød blok kan tage seks af de syv borgmetserposter mod fem i dag.

Dermed risikerer Carl Christian Ebbesen (DF) at måtte gå af som borgmester ved årets udgang.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.