Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Alle lag tager en ekstra tørn på jobbet

Det er ikke bare højtuddannede, der overarbejder. Det gør ufaglærte også nu.

Overarbejde er ikke længere forbeholdt højtuddannede akademikere. I dag arbejder langt flere lidt mere, end vi er vagtsat til. Det skriver Politiken.

Både faglærte og ufaglærte lønmodtagere - som sosu-assistenter, håndværkere og fabriksarbejdere - må blive på jobbet i fritiden, fordi det er umuligt at nå arbejdsopgaverne inden for arbejdstiden.

Resultaterne kommer fra en ny undersøgelse, som analysenyhedsbrevet DeFacto har lavet i samarbejde med analyseinstituttet Epinion. Sløret bliver i dag, tirsdag, løftet for undersøgelsen.

Hver fjerde ufaglærte og faglærte lønmodtager bruger i høj grad eller i nogen grad fritiden på at arbejde, og kun halvdelen slår arbejdshjernen fra.

- Vi gik og troede, at det grænseløse arbejde kun ramte de privilegerede akademikere. Nu kan vi se, at det kan komme til at præge store dele af arbejdsmarkedet. Derfor er vi nødt til at finde ud, hvordan vi indretter os, hvilke skader det giver lønmodtagerne på lang sigt, og hvilke krav vi med rimelighed kan stille til vores arbejdspladser og arbejdsgivere, siger Lars Qvistgaard, formand for de overenskomstansatte i Danmarks Jurist- og Økonomforbund, Djøf, til Politiken.

Vi frygter jobbet ryger

Undersøgelsen er ifølge ham en »øjenåbner« for fagbevægelsen og arbejdsgiverne:

- Vi er nødt til at forholde os til et arbejdsmarked, hvor det i stigende grad er utopi at tale om at arbejde fra 8-16.

Grunden til, at vi pukler langt mere, er, at vi frygter, at gør vi ikke det, så ryger jobbet. Arbejdsmarkedet er præget af en »historisk frygtsomhed«, betegner arbejdsmarkedsforsker, professor Henning Jørgensen det.

Det kan blandt andet have noget at gøre med, at regeringen har vedtaget at skære dagpengeperioden ned til det halve - fra fire til to år:

- Det er et klart krisetegn, at flere og flere vælger at arbejde over. Man vil ikke være den, der står skidt i feltet, når der skal skæres ned. Så man tager lige en ekstra time uden at kræve betaling for det. Men det er alligevel overraskende for mig, at så mange ufaglærte og faglærte arbejder over, siger Henning Jørgensen til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.