Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Akvakulturforeningen: Laks på land er kun et supplement

Lakseproduktion på landjorden er en niche eller den helt store fremtid - afhængigt af hvem man spørger.

Produktion af saltvandsfisk til lands frem for på de traditionelle havbrug er kun en niche.

Det mener Brian Thomsen, direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur, som repræsenterer dam- og havbrug til lands og vands.

- Vi ser et stort potentiale men kun som et supplement og bestemt ikke en erstatning for de eksisterende havbrug, siger han.

- Der er stadigt for mange tekniske og økonomiske børnesygdomme forbundet med landanlæggene. De vil i en årrække mest være interessante til produktion af dyre fisk som laks, kingfish og sandart, siger han.

Lars Brinch Thygesen er natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Forbundet er modstander af flere fiskebrug på havet på grund af forureningen og ser store muligheder i den nye teknologi, hvor Danmark er i front på verdensplan.

- Det er klart, at der er udfordringer i en ny teknologi. Men der er allerede store fremskridt og Folketinget burde være med til at bane vejen, siger han.

Han peger på, at man indenfor ferskvandsdambrug i løbet af en kortere årrække er kommet meget langt med de såkaldte modeldambrug på land, der recirkulerer vandet i stedet for tidligere at hælde affaldsstoffer og kvælstof ud i åerne.

Christoph Mathiesen er seniorrådgiver for fødevarer, fiskeri og akvakultur i Verdensnaturfonden, WWF, som ser mange muligheder i at producere føde til havs, hvis det kan ske mere miljømæssigt forsvarligt.

- Derfor er fiskefarme til lands en anden meget interessant mulighed. Det begynder at ligne noget, og vi kan ikke gå baglæns i forhold til de gammeldags og forurenende anlæg.

Discountkæden Rema 1000 har de første netop startet salg af bæredygtig dansk laks lavet på land.

- Vi tror på, at det her på mange måder er fremtidens laks. Vi håber, at vi kan være med til at øge efterspørgslen og dermed også nedbringe prisen, som det jo skete med økologien, siger Jonas Garly Sørensen, der er kategorichef i Rema 1000.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.