Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Akut syge får hurtigere hjælp

De gennemsnitlige ventetider fortsætter med at falde på skadestuerne i Region Hovedstaden. Men der er fortsat problemer med lange ventetider på Herlev Hospital og med at få kritisk syge hurtigt i behandling, viser rapport.

Den gennemsnitlige ventetid er faldet næsten ti minutter til 47,1 minut på de 11 akutmodtagelser og akutklinikker i regionen. De har i løbet af de første tre kvartaler af i år behandlet en kvart million akutte patienter. Arkivfoto.
Den gennemsnitlige ventetid er faldet næsten ti minutter til 47,1 minut på de 11 akutmodtagelser og akutklinikker i regionen. De har i løbet af de første tre kvartaler af i år behandlet en kvart million akutte patienter. Arkivfoto.

Langt de fleste akut syge kommer nu hurtigt i behandling på skadestuerne i hovedstadsområdet, og kun ganske få må vente meget længe, før de kommer til.

Men der er fortsat problemer med lange ventetider på en af de store akutmodtagelser, på Herlev Hospital, ligesom det kniber med at få en del kritisk syge patienter i behandling inden for den fastsatte tidsfrist. Dog uden at det har fået helbredsmæssige konsekvenser for patienterne.

Det fremgår af en ny rapport om ventetiden for skadepatienter i Region Hovedstaden oven på den stribe af initiativer, der er blevet sat i gang det seneste års tid efter Berlingskes afdækning af problemer med ventetider på 12 timer eller mere på især de store skadestuer i regionen.

Ifølge rapporten er den gennemsnitlige ventetid faldet næsten ti minutter, fra 56,1 minut til 47,1 minut, fra 2011 til 2012 på de 11 akutmodtagelser og akutklinikker i regionen, som i løbet af de første tre kvartaler af i år har behandlet tilsammen en kvart million akutte patienter. 97,5 procent af patienterne har ventet under fire timer, mens kun tre promille, svarende til 712 patienter, i 2012 har ventet mere end syv timer på behandling.

Herlev kæmper med ventetiderne

»Det går helt klart fremad. Det har hjulpet, at vi har sat politisk fokus på at få ventetiderne ned, og at vi også har afsat penge til det,« siger formand for kvalitetsudvalget i Region Hovedstaden, Kirsten Lee (R).

Allerede sidste sommer blev der afsat ti mio. kr. til at skabe hurtige forbedringer af forholdene på skadestuerne, og senest har politikerne i Region Hovedstaden afsat 40 mio. kr. i budgetaftalen for 2013 til at ansætte flere sygeplejersker og speciallæger samt til en akutpavillon ved et af de mest pressede hospitaler, Bispebjerg Hospital.

Trods de generelt kortere ventetider viser den nye rapport også, at der stadig er behov for at sætte ind på forskellige områder for at sikre bedre vilkår for de akut syge. Eksempelvis har en anden af de store akutmodtagelser, den på Herlev Hospital, fortsat markant længere ventetider end de øvrige skadestuer. Den gennemsnitlige ventetid på Herlev ligger således på 79,1 minut, og mens det på de fleste af de øvrige hospitaler i gennemsnit er cirka fire patienter om måneden, som må vente over syv timer på at komme i behandling, er der mellem 35 og 40 patienter i den kategori på Herlev.

Derfor har direktionen på Herlev søsat en otte punkts handlingsplan for at sikre en korrekt behandling og vurdering af patienterne, den såkaldte triagering, hvor patienterne ved ankomst inddeles i forskellige kategorier alt efter alvor af skaden, og hvor hurtigt behandlingen bør sættes i gang. Blandt andet satses der på at styrke samarbejdet mellem de forskellige faggrupper.»For det første er man i gang med at bygge nyt på Herlev, hvilket kan føre til kaotiske forhold af og til, og desuden er hele ledelsen på akutafdelingen blevet udskiftet. Det tager tid, men jeg har tillid til, at man nok skal nå i mål,« siger Kirsten Lee.

Ustabile, kritisk syge må vente for længe

Det fremgår også af rapporten, at en del patienter i den næstalvorligste kategori, den orange, hvor det handler om ustabile, kritisk syge patienter, ikke kommer i behandling inden for tidsmålet på 15 minutter. En del af årsagen skal findes i fejlregistreringer, men det påpeges, at alle patienter er blevet behandlet »fagligt forsvarligt«.

Det fremhæves dog også, at der er behov for »øget fokus« på den type patienter, som for eksempel kan have blodforgiftning eller kritisk forhøjet blodsukker.»Det væsentligste er, at det ikke har haft nogen sundhedsmæssige konsekvenser. Men vi skal have kigget på det her og har blandt andet indført en fælles triageringsmodel for alle hospitalerne,« siger Kirsten Lee.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.