Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aktivister blokerer dansk lufthavn for at forhindre hjemsendelser: »Vi nægter se stiltiende til«

Aktivister fra Welcome to Denmark tager tirsdag morgen til Roskilde Lufthavn for at forhindre myndighederne i at sende ti afviste asylansøgere hjem til Afghanistan.

Aktionsgruppen Welcome To Denmark mødte op i Roskilde Lufthavn tirsdag morgen d. 28. februar 2017, for at forsøge at blokere en ventet udsendelse af afviste asylsøgere fra Afghanistan.
Aktionsgruppen Welcome To Denmark mødte op i Roskilde Lufthavn tirsdag morgen d. 28. februar 2017, for at forsøge at blokere en ventet udsendelse af afviste asylsøgere fra Afghanistan.

»Vi nægter se stiltiende til, imens Danmark tvangsudviser mennesker, der har brug for vores hjælp og beskyttelse.«

Sådan lyder det fra sammenslutningen Welcome to Denmark, der tirsdag forsøger at mobilisere ligesindede til aktivisme i Roskilde Lufthavn, hvor de vil forsøge at hindre tvangshjemsendelse af ti afghanere, der har fået afslag på asyl, men alle nægter at rejse hjem.

»Vi vil sætte os passivt til modværge ved at lægge vores kroppe mellem flygtningene og udvisningen. Vi forsøger at blokere indgangen til lufthavnen,« fortæller talsmand Søren Warburg, der kalder de ti afghanere flygtninge, selv om det er netop den beskyttelsesstatus, de danske myndigheder har afvist at give dem.

Facebook står der, at 74 personer deltager, men Søren Warburg forventer tirsdag morgen, at de bliver 40-50 personer ved 10-tiden. Selv er han i lufthavnen lidt over 8, og fra morgenstunden har sammenslutningen desuden haft enkelte til at holde øje ved både lufthavnen og Ellebækfængslet, hvor de afviste asylansøgere lige nu sidder.

Ifølge Politikens oplysninger var det mandag aften fortsat uvist, om hjemsendelserne virkelig er planlagt til at finde sted tirsdag. Advokat Niels-Erik Hansen repræsenterer seks af de afviste asylsøgere, og han fortæller avisen, at han ikke kunne se tegn på, at en hjemsendelse var nært forestående, da han var på besøg i Ellebækfængslet mandag. De afviste asylansøgere er blevet placeret i fængslet, indtil de bliver sat på et chartret fly fra Roskilde Lufthavn og fløjet direkte til Kabul i Afghanistan, skriver Politiken.

Ifølge Welcome to Denmark sker hjemsendelserne på trods af, at de afghanske myndigheder har afvist at tage imod de ti afghanere. Og sammenslutningen fremhæver, at udvisningen af en 16-årig afghaner, Abolfazl Vaziri, tilbage i 2015 fik dødelige konsekvenser, idet han blev fundet død nogle måneder efter hjemsendelsen.

»Vi gør det her, fordi tvangsudsendelser er en meget seriøs størrelse. Vi mener, det er helt forrykt, at man hjemsender flygtninge til Afghanistan i øjeblikket. Der er tale om personer, hvis liv sagtens kan være i fare, når de sendes tilbage,« siger Søren Warburg, der har flere års erfaring med aktivisme.

Artiklen fortsætter under billedet.

Aktion mod udvisninger Aktionsgruppen Welcome To Denmark har bebudet, at den tirsdag vil søge at blokere en ventet udsendelse fra Roskilde Lufthavn af afviste asylsøgere fra Afghanistan.
Aktion mod udvisninger Aktionsgruppen Welcome To Denmark har bebudet, at den tirsdag vil søge at blokere en ventet udsendelse fra Roskilde Lufthavn af afviste asylsøgere fra Afghanistan.

På Christiansborg opfordrer Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, politiet til at fjerne aktivisterne med magt, hvis de forsøger at blokere lufthavnen.

»Der skal sættes hårdt ind over for ballademagerne. De går direkte imod Danmarks interesser, og derfor forventer Dansk Folkeparti også, at de bliver fjernet med magt,« siger han til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at partiet opfatter aktionen som en ulovlig demonstration udført af kriminelle grupperinger.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser vagtchef Carsten Andersen, at der ikke er forberedt nogen politimæssig aktion, og der er ikke politi til stede i lufthavnen på forhånd.

»Men det er klart, at hvis vi får en anmeldelse om noget, så ser vi på det,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.