Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Akademikerbørn nøler oftest med studiet

Børn af håndværkere klarer sig hurtigere gennem lange studier end børn fra lærde hjem.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Selv om man er opvokset i et bogligt hjem, betyder det ikke, at man kommer hurtigere igennem universitetsstudiet. Tværtimod.

Helt nye beregninger fra Uddannelsesministeriet viser, at studerende med forældre, der har en lang videregående uddannelse, er overrepræsenteret i statistikkerne over forsinkelser på universiteterne. 59 procent af de studerende med akademikerforældre bruger således over seks år på en femårig uddannelse, mens det samme kun er tilfældet for henholdsvis 48 og 49 procent af de studerende, hvis forældre har en erhvervsfaglig- eller en kort videregående uddannelse.

Ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R) tyder tallene på, at det ikke vil udløse store sociale problemer, når regeringen i det nye år skal spare to milliarder kroner på statens udgifter ved at ændre i SUen og samtidig få de unge hurtigere igennem universiteterne.

»Jeg mener faktisk, vi kan gøre det på en socialt ansvarlig måde. Tallene viser, at reformen i høj grad retter sig mod de personer, som man bør mene, har de bedste forudsætninger for at tage en lang videregående uddannelse, fordi de kommer fra hjem, hvor forældrene er højtuddannede,« siger Morten Østergaard.

Ministeren vil ikke afvise, at reformen kan medføre forringelser af SUen. Ifølge Esben Anton Schultz, forskningschef med speciale i uddannelse for tænketanken Kraka, bør regeringen kunne skære det sjette SU-år væk, så studerende kun kan få SU, så længe som studierne varer:

»Moderate nedskæringer af SUen har ikke de store sociale konsekvenser, fordi mange fra lidt lavere sociale lag slet ikke kommer ind på disse uddannelser. Og nu viser det sig så også, at hvis de først kommer ind, så klarer de sig gennemsnitligt set rigtig godt.«

Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund, advarer dog imod forringelser af SUen:

»Det vil få store konsekvenser, hvis man skærer i SUen. Vi har SU-systemet, fordi alle skal have mulighed for at tage en uddannelse, uanset hvor mange penge ens forældre har, og hvor mange penge man selv kan tjene ved siden af.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.