Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afvisning af bandefolk ved retssag skal for Højesteret

To mænd måtte ikke overvære retssag, fordi de har bandetilknytning. Højesteret skal afgøre, om det var i orden.

Landets øverste domstol skal nu afgøre, om det var i orden, at to mænd blev afvist som tilhørere ved en retssag, fordi de har bandetilknytning.

Det oplyser Procesbevillingsnævnet, der har givet forsvareren for den tiltalte i sagen lov til at få spørgsmålet prøvet ved Højesteret.

Før en retssag mødtes retspræsidenten for byretten med politiet, som havde foretaget en risikovurdering i forhold til retssagen.

Her blev det aftalt, at personer med bandetilknytning og andre utryghedsskabende personer skulle afvises ved indgangen til retsbygningen.

Da to personer med bandetilknytning dukkede op for at overvære retssagen, blev de afvist.

Forsvareren protesterede mod afvisningen, men byretten mente ikke, at der var grundlag for at tilsidesætte politiets beslutning.

Mens forsvareren accepterede byrettens afgørelse for den ene af tilhørerne, blev afgørelsen for den anden kæret til Østre Landsret, der 14. september stadfæstede byrettens kendelse.

Ifølge landsretten er det ikke i strid med retsplejelovens krav om offentlig rettergang at afvise personer med bandetilknytning.

Procesbevillingsnævnet skriver ikke på sin hjemmeside, hvilken sag det drejer sig om.

Men der er efter alt at dømme tale om sag, der blev indledt ved Retten i Svendborg 4. september.

Her stod to mænd fra banden Black Army tiltalt for at have skudt en fængselsbetjent to gange i benet, da han skulle møde på arbejde i Nyborg Statsfængsel.

En 21-årig mand fik seks års fængsel, mens en 35-årig mand, der tidligere har været omtalt som præsident for banden, fik 10 måneders fængsel.

Han blev dømt for at have foranlediget, at den bil, der blev brugt ved overfaldet, blev stjålet og efterfølgende brændt af.

I forbindelse med sagen havde politiet øget sikkerheden omkring retsbygningen, og da to familiemedlemmer til den formodede bandeleder dukkede op for at overvære retssagen blev de nægtet adgang.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.