Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aftenshowets narkotest af Thomas Banke var ugyldig - DR undskylder

Radio24syv kan nu fortælle, at Aftenshowets narkotest af Thomas Banke var ugyldig og ikke negativ, som det blev sagt i programmet. DR har sendt en undskyldning til Thomas Banke.

DR1-programmet »Aftenshowet« udsatte torsdag tidligere Venstre-borgmester Thomas Banke for en narkotest på live-tv uden at have advaret ham på forhånd.
DR1-programmet »Aftenshowet« udsatte torsdag tidligere Venstre-borgmester Thomas Banke for en narkotest på live-tv uden at have advaret ham på forhånd.

DR1-programmet »Aftenshowet« udsatte torsdag tidligere Venstre-borgmester Thomas Banke for en narkotest på live-tv uden at have advaret ham på forhånd.

Thomas Banke fortæller i bogen »Borgmester På Stoffer«, at han i dag er clean efter mange år som stofmisbruger og den påstand ville »Aftenshowet« teste.

Programmets vært Mark Stokholm konkluderede, at testen var negativ, og at Thomas Banke dermed var stoffri.

Aftenshowets stunt fik efterfølgende kritik fra blandt andre Henrik Qvortrup, der har skrevet Thomas Bankes nye bog. Men vært Mark Stokholm forsvarede testen på Twitter med ordene: »Du burde da være tilfreds med, at der nu foreligger en smule dokumentation for Thomas’ stoffrie tilværelse.«

Men hvis man kigger nærmere på testen på tv-billederne, kan man se, at testen er ugyldig – og ikke negativ - og dermed har ’Aftenshowet’ talt usandt for Thomas Banke og seerne.

Det er Hans Henrik Jeppesen, bioanalytiker og stud.scient Klinisk Videnskab og Teknologi ved Aalborg Universitet, der opdagede testens ugyldighed, da han så programmet på tv.

»Det ser ud til, at testen ikke er udført korrekt. Der kan ikke ses en streg hverken ved test- eller kontrolfeltet (T og C), hvilke ifølge testens brugsvejledning skal tolkes som at testen er ugyldig, ikke at testen er negativ, som det nævnes i udsendelsen,« siger han til Radio24syv.

Den iagttagelse bakkes op af hospitalskemiker ved Regionshospital Nordjylland Torben Breindahl, der har 13 års erfaring med misbrugsanalyser.

»Det ser heller ikke ud til, at testen er blevet neddyppet korrekt i urinprøven,« siger han til Radio24syv.

Redaktionschef for DR Aktuelt, Ann Lykke Davidsen, har efter Radio24syvs henvendelse holdt et møde med vært Mark Stokholm og Aftenshowets redaktør. Hun skriver i en mail, at både hende, Mark Stokholm og Aftenshowets redaktør er enige om, at testen ser ugyldig ud.

Ann Lykke Davidsen, der er ansvarlig for ’Aftenshowet’, nægter at stille op til interview med Radio24syv om forløbet. Hun skriver dog i en mail til Radio24syv, at:

»Værten (Mark Stokholm, red.) er under udsendelsen opmærksom på, at testen skal se ud på en bestemt måde for at være positiv. Da den ikke gør det, konstaterer værten at den må være negativ.«

Ann Lykke Davidsen oplyser derudover til Radio24syv, at DR har sendt en undskyldning til Thomas Banke. Det bekræfter Thomas Banke, der nu ser sagen som lukket.

Hospitalskemiker Torben Breindahl mener, det er dybt uetisk, at DR vælger at vise en fejlbehæftet og misvisende test for narkotika i bedste sendetid.

»Det er en kæmpe fejl overhovedet at overveje at ydmyge ham på denne måde. Jeg tør slet ikke tænke på de personlige konsekvenser det kunne have haft for Thomas Banke, hvis testen havde været ’falsk’ positiv, hvilket man ofte oplever ved denne form for testning,« siger han til Radio24syv.

Bioanalytiker Hans Henrik Jeppesen siger til Radio24syv, at man slet ikke bør bruge en narkotest på direkte tv:

»DR sender et signal om, at udførelsen af rusmiddelanalyser ikke skal tages alvorligt, og at en sådan test kan udføres af alle. Netop aflæsning og tolkning af disse hurtigtests er en fejlkilde, som er hyppigt beskrevet i den videnskabelig litteratur. Derfor er det afgørende at uddannet personale vurderer om anvendelsen af en hurtigtest er berettiget,« forklarer han til Radio24syv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.