Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afhøringer skal gøres mere hyggelige

Dårlige stole og koldt lys i afhøringslokalerne skal skiftes ud med bløde stole og tæpper på gulvene, lyder anbefalinger fra studerende til politiet.

ARKIVFOTO 2002. Bløde stole, en kop kaffe og behageligt lys kan gavne politiets efterforskning.
ARKIVFOTO 2002. Bløde stole, en kop kaffe og behageligt lys kan gavne politiets efterforskning.

Politiets afhøringslokaler skal udstyres med behagelige stole, blødt lys, tæpper og grønne planter.

Det foreslår kandidatstuderende ved Tværkulturelle Studier på Københavns Universitet Thea Bækgaard, efter at hun har tilbragt tre måneder hos Østjyllands Politi på politigården i Aarhus.

- Det handler om at skabe nogle omgivelser, der indgyder ro og tillid hos de mennesker, der skal afhøres. Man skal huske på, at det både er mistænkte og forurettede personer, altså ofre for kriminalitet, der kommer ind i disse lokaler. En anden ting er, at alle er som udgangspunkt uskyldige, ind til andet er bevist, så alle har krav på at blive mødt med åbenhed og respekt, siger Thea Bækgaard.

Hun er kandidatstuderende med og henvendte sig selv til Østjyllands Politi med sit projektforslag.

- Jeg blev taget imod med åbne arme, for politiet er også meget opmærksomme på, hvordan man ved hjælp af nogle forholdsvis simple midler kan skabe et bedre miljø, siger Thea Bækgaard.

- Bløde stole, kaffe og ro kan faktisk have en adfærdsregulerende effekt over for nogle mennesker, der ofte er nervøse og utrygge ved situationen. Og er man det, vil man ofte forsøge at komme væk fra situationen, siger Thea Bækgaard.

Utryghed kan have store konsekvenser for politiets efterforskning. Det kan nemlig medvirke til, at personer, der afhøres, ubevidst undlader at fortælle detaljer for hurtigere at kunne komme væk fra den utrygge situation.

Efterforskningsleder Claus Danø fra Østjyllands Politi er positiv over for forslagene fra Thea Bækgaard.

- Det har givet nogle ekstra fif til, hvordan vi kan opnå en bedre afhøring end i dag. Det handler om at skabe tillid og tryghed hos dem, vi afhører. Hvis vi kan gøre det ved at skabe et lidt bedre miljø, er jeg sikker på, at det i nogle tilfælde kan give bedre resultater hos dem, vi afhører, siger Claus Danø til Berlingske Nyhedsbureau.

Anbefalingerne fra Thea Bækgaard afspejler sig endnu ikke i indretningen af lokalerne.

- Næste gang vi får et ledigt kontor, vil vi prøve at indrette et afhøringslokale efter hendes anvisninger, siger Claus Danø.

Han fortæller, at politiet har gode erfaringer med et specieltindrettet afhøringslokale for børn, der har været udsat for overgreb. Lokalet er indrettet med plysdyr, legetøj og tegninger på vægen på Aarhus Universitetshospital, Skejby.

Thea Bækgaards anbefalinger munder ud i en rapport, som Østjyllands Politi og landets øvrige politikredse kan få glæde af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.