Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afghanske tolke får kold dansk skulder

Danmark vil ikke give asyl til afghanere, der tolker for danske soldater, selvom de ifølge Udlændingestyrelsen er truet på livet.

ARKIVFOTO. Soldater og tolk dukker sig for støvet fra en helikopter under en øvelse i Kandahar. Personerne på fotoet er ikke fra Danmark.
ARKIVFOTO. Soldater og tolk dukker sig for støvet fra en helikopter under en øvelse i Kandahar. Personerne på fotoet er ikke fra Danmark.

De afghanske tolke, der arbejder for forsvaret i Afghanistan, vil ikke få tilbudt beskyttelse, når Danmark trækker sine kamptropper ud i 2014. Det fastslår forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

»Vi har ikke planer om at tilbyde tolkene asyl i Danmark,« siger ministeren, der mener, at de afghanske tolkes situation ikke kan sammenlignes med de irakiske tolke, som efter krigen i Irak i 2003 og frem fik en særlig opholdstilladelse i Danmark.

Dels fordi de afghanske tolke er rekrutteret fra de roligste egne af landet og derfor har gode chancer for at undgå hævnangreb fra Taleban. Dels fordi tolkene ikke er hyret af den danske stat, men af et privat sikkerhedsfirma, lyder forsvarsministerens forklaring.

Ifølge en rapport om Afghanistan udarbejdet af Udlændingestyrelsen er afghanere, der arbejder for den internationale styrke ellers i særlig grad truet af hævnangreb fra Taleban-militsen. Og derfor opfordres regeringen også fra flere sider til at give tolkene en eller anden form for hjælp.

»Vi skylder disse tolke, at de får hjælp. De har ydet en stor og risikabel indsats for vore enheder,« fastslår Flemming Vinther, formand i Hærens Konstabel- og Korporal Forening (HKKF), der organiserer mange af de danske soldater i Afghanistan.

Vicegeneralsekretær Trine Christensen i Amnesty International opfordrer den danske regering til at genoverveje tolkenes skæbne:»Når både FN og en række menneskerettighedsorganisationer i Afghanistan specifikt udpeger tolkene som den gruppe af medarbejdere, der er mest i farezonen, må det få alarmklokkerne til at ringe. Og selv om tolkene rent formelt er hyret gennem private firmaer, frikender det ikke Danmark for det moralske ansvar for at beskytte dem.«

Flere andre lande vælger at hjælpe deres afghanske tolke. F.eks. har USA et særligt immigrationsvisum for de tusindvis af tolke, de har haft på lønningslisten.

Regeringens beslutning om at afvise asyl får støtte fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.