Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afghanistan-veteraner bliver syge flere år efter udsendelse

Ny undersøgelse viser, at et stigende antal krigsveteraner bliver ramt af PTSD flere år efter udsendelsen.

Stadig flere veteraner får PTSD flere år efter, at de har været udsendt. Det viser en undersøgelse fra Veterancentret, der er et behandlings- og videncenter under Forsvarsministeriet. Arkivfoto. Free
Stadig flere veteraner får PTSD flere år efter, at de har været udsendt. Det viser en undersøgelse fra Veterancentret, der er et behandlings- og videncenter under Forsvarsministeriet. Arkivfoto. Free

Næsten hver tredje danske veteran, der har været udsendt i Afghanistan, oplever svære symptomer på posttraumatisk stress syndrom (PTSD) flere år efter udsendelse.

Det viser en ny undersøgelse af et hold udsendt i 2009.

Flere får også moderate eller svære depressionssymptomer, viser undersøgelsen fra Veterancentret, der er et behandlings- og videncenter under Forsvarsministeriet. Det er en markant stigning i forhold til tidligere undersøgelser.

»Det kan måske virke underligt, at symptomerne optræder så sent efter udsendelsen.«

»Men resultaterne fra vores undersøgelse er i tråd med international forskning, der ligeledes viser, at for mange udsendte opstår symptomerne først adskillige år efter udsendelsen,« siger forsker ved Veterancentret Karen-Inge Karstoft, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

PTSD er en psykisk lidelse. PTSD kan optræde, efter at en person har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser såsom krigshandlinger.

Undersøgelsen viser, at 13,7 procent af veteranerne har svære symptomer på PTSD seks et halvt år efter udsendelse.

14 procent oplever moderate eller svære symptomer på depression.

Undersøgelsen er baseret på veteraner fra Isaf-hold 7. Det drejer sig om soldater, der var udsendt i Afghanistan fra februar til august 2009.

Holdet er en del af den første danske generation i nyere tid, hvor større grupper har været udsendt og deltaget i kamphandlinger.

Veteranerne blev også undersøgt to et halvt år efter holdets hjemkomst. Dengang havde 9,6 procent af veteranerne svære symptomer på PTSD.

9 procent havde moderate eller svære depressionssymptomer.

De veteraner, der har symptomer på PTSD seks et halvt år efter hjemkomsten, har desuden haft traumatiske oplevelser efter udsendelsen.

De har også et svagere socialt netværk end dem uden symptomer på PTSD. Det viser den nyeste undersøgelse.

»Vi ved ikke, hvad der er hønen og ægget i denne sammenhæng. Men det kan godt tænkes, at efterfølgende traumer og andre belastende livsomstændigheder og social isolation kan hobe sig op, så det til sidst kan udløse psykiske problemstillinger,« siger Karen-Inge Karstoft.

Undersøgelsens konklusion kan ikke direkte overføres til andre hold. Vilkårene og trusselsituationen har været anderledes for denne gruppe af soldater.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.