Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Affolkning vil skabe to millionbyer i Danmark

Stigende fraflytning fra land til by vil om bare to årtier skabe to millionbyer i Danmark, og det vil koste staten enorme ressourcer, lyder det fra fremtidsforsker.

Flere og flere flytter fra land til by, og det sker i stadig stigende grad, viser en analyse fra Jyske Bank ifølge Jyllands-Posten. Udviklingen har fået oppositionen til at kritisere regeringen for at sylte udkantsdanmark, som kan se frem til en decideret affolkning. Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, ph.d, fra Fremforsk - Center for fremtidsforskning - vurderer, at udviklingen kan ende med at blive meget dyr for Danmark.

»Man har i de seneste 100 år flyttet fra land til by og fra mindre byer til større byer, men det er overraskende, at tendensen accelererer så meget, som den gør,« siger Jesper Bo Jensen og påpeger, at Aarhus har fået 9.000 flere indbyggere i aldersgruppen 18-29 år de seneste tre år. En udvikling, man normalt ser på ti til 15 år.

»Samme tendens gør sig gældende i København, og det giver jo en kæmpe skævvridning af landet. Og ser man bort fra den mangeårige tendens, så skyldes det, at man har koncentreret uddannelsesinstitutionerne i alle større byer. Det har været klare politiske beslutninger, også selv om de fleste erkender, at centraliseringen fører til en uheldig situation på sigt,« siger fremtidsforskeren.

Såvel indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) pointerer, at regeringen vil øge sit fokus på landdistrikternes manglende vækst, herunder med en industristrategi, i det nye år.

Flere borgerlige partier i oppositionen understreger imidlertid, at der skal handling bag »de flotte strategier«.

»Sådan en strategi vil sikkert komme til at se meget fin ud på papir, men i stedet for at lave fine strategier med morgendagens løsninger, bør regeringen tage det her alvorligt, så vi kan stoppe udviklingen,« siger Mai Henriksen (K), ordfører for landdistrikter, og får opbakning af erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF):

»Vi har set mange strategier og handleplaner fra regeringens side, men jeg kan godt frygte, at det mest af alt vil ende i flot pjece,« siger Skibby og kalder affolkningen den allerstørste udfordring i Danmark i de kommende år.

Både DF og de Konservative peger på, at mange erhvervsdrivende i landområderne ikke kan udvikle deres forretning, fordi det er for svært at låne kapital. Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, vil have regeringen til at afbureaukratisere.

»Problemet er, at vi har givet de basale erhverv, som grundlæggende er hjemmehørende i det, der kaldes udkantsdanmark, men som efterhånden dækker store dele af landet, vanskelige vilkår og særbyrder, som man ikke har i andre lande,« siger han.

I sidste ende vil udviklingen skabe to millionbyer i Danmark. Det vil blive en dyr affære, mener Jesper Bo Jensen, som opfordrer politikerne til at se mod Norge for at finde en politisk løsning.

»Her har man givet familier, der flytter fra storbyen til en mindre by, et skattefradrag og eftergivet halvdelen af deres studiegæld. Det har haft stor betydning for Norge, og den samme løsning kan overføres til Danmark. Ellers har vi om tyve år have to store bykomplekser, hvoraf det ene vil være beliggende i hovedstaden, og det andet fra Randers og ned til Kolding. Og det bliver jo også dyrt for samfundet i forhold til at få opbygget nye institutioner og lignende,« siger Jesper Bo Jensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.