Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Affaldet sorteres alt for forskelligt

Kommuner kunne spare millioner på affaldssortering. Men kritikere advarer mod at spolere sorteringslysten.

Husholdningsaffaldet sorteres på mange forskellige måder rundt i kommunerne. Ifølge en ny rapport kunne der spares hundrede af millioner, hvis alle sorterede mere ensartet. Free/Colourbox
Husholdningsaffaldet sorteres på mange forskellige måder rundt i kommunerne. Ifølge en ny rapport kunne der spares hundrede af millioner, hvis alle sorterede mere ensartet. Free/Colourbox

Hvis indsamlingen af husholdningsaffaldet blev strømlinet i landets 98 kommuner, kunne der spares næsten en kvart milliard kroner årligt.

Alternativt kunne der for samme penge som i dag genanvendes 12 procent mere af husholdningsaffaldet. Dermed blev det nemmere for Danmark at indfri nye, skrappe EU-krav til genanvendelsen.

Det viser en ikke offentliggjort rapport, som Miljøstyrelsen har fået lavet, og som Dansk Industri har fået aktindsigt i.

Rapporten understreger ifølge miljøpolitisk chef Karen Klitgaard fra Dansk Industri, at Miljøstyrelsen og miljøministeren nu skal sikre nationale og ensartede affaldsregler.

-Som borger mødes jeg i dag af en stribe sorteringsmåder, afhængigt af om jeg er hjemme, hos mine forældre, i sommerhus eller på arbejde. Det er uoverskueligt, siger hun.

Men ikke mindst gør de mange lokale systemer det svært for genindvindingsindustrien.

»Virksomheder, der indsamler affaldet, mødes af forskellige krav til lastbilerne, som gør det svært med stordriftsfordele og ordrer i flere kommuner,« siger hun.

Hun erkender, at ensretning af affaldet ikke sker med ét slag og at parcelhuskvarterer, etagebyggerier og det åbne land har brug for hver deres systemer.

»Men så længe der ikke er en ensartet, national model for, hvordan man gør, så vil hver enkelt kommune gøre, hvad de synes er rigtigst.«

»Det er jo tåbeligt, at vi i dag har 30 forskellige kriterier for indsamling af plast,« siger Karin Klitgaard.

Jacob Hartvig Simonsen er direktør i Dansk Affaldsforening, der er brancheforening for de kommunale affaldsanlæg.

Han mener, at Miljøstyrelsens rapport slet ikke imødekommer de kommende genanvendelsesmål.

»Den overser blandt andet, hvor afgørende vigtigt det er, at vi får befolkningen med på at sortere tilpasset de lokale forhold.«

»Ellers får vi aldrig ordentlig kvalitet af affaldet til genanvendelse,« siger han.

»Det er i det hele taget ret svært at redde verden fra bunden af en skraldespand. Så den vigtigste dagsorden handler om fra starten at producere produkter, som vi langt enklere kan genanvende end i dag. «

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.