Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ældresagen holder nøje øje med forsøg om tilkøbsydelser

Et forsøg i fem af landets største kommuner skal give ældre borgere mulighed for at købe ekstra ydelser.

Med en forsøgsordning i fem kommuner bliver det snart muligt for ældre borgere at købe ekstraydelser fra hjemmeplejen. Det skriver Politiken mandag. Og det er et godt initiativ, lyder det fra Bjarne Hastrup, direktør hos Ældresagen.
Med en forsøgsordning i fem kommuner bliver det snart muligt for ældre borgere at købe ekstraydelser fra hjemmeplejen. Det skriver Politiken mandag. Og det er et godt initiativ, lyder det fra Bjarne Hastrup, direktør hos Ældresagen.

Med en forsøgsordning i fem kommuner bliver det snart muligt for ældre borgere at købe ekstraydelser fra hjemmeplejen. Det skriver Politiken mandag.

Og det er et godt initiativ, lyder det fra Bjarne Hastrup, direktør hos Ældresagen.

Han ser dog flere problemer i det og understreger, at Ældresagen kommer til at følge forsøget nøje.

- I princippet er det godt, da det giver nogle ekstra valgmuligheder.

- Men det kommer helt an på, hvordan man vil administrere det. Vi skal være sikre på, at man ikke benytter ordningen til yderligere at beskære hjemmehjælpen, siger han.

Forsøget kommer til at køre i kommunerne København, Odense, Aarhus, Esbjerg og Randers. Her får kommunerne mulighed for at sælge ekstraydelser ud over den hjemmehjælp, som borgerne er visiteret til.

Direktøren frygter, at nogle kommuner kan blive fristet til at reducere eller fjerne tildelte ydelser - eksempelvis en times rengøring om ugen - og i stedet gøre det til en tilkøbsydelse, som den ældre skal betale for.

- Derfor mener jeg, at tilkøbsydelserne aldrig kan være personlig pleje. Og at tilkøbsydelserne alene skal være noget praktisk bistand, som man ikke i forvejen tilbyder inden for hjemmehjælpen, siger han og giver vinduespudsning som eksempel.

Direktøren opfordrer til, at der bliver defineret, hvad der er grundydelser i hjemmehjælpen. Så kan man klart skille grundydelser fra, hvad der kan være tilkøbsydelser.

- Uanset om man gør det eller ej, vil vi meget nøje følge eksperimentet i kommunerne for at se, om der sker et kraftigt skred væk fra de almindelige visiterede gratisydelser over til, at mere og mere bliver betalingsydelser.

Frank Jensen (S), der er overborgmester i København, forsikrer dog, at der ikke er tale om en genvej til mere brugerbetaling.

- Det handler om at skabe mest mulig fleksibilitet for de ældre og ikke om at føre brugerbetaling ind ad bagdøren, siger han til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.