Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ældre vrager kommunal hjælp

Op mod hver tredje ældre fravælger den kommunale hjemmehjælp til fordel for mad og rengøring fra private. En glidebane, siger oppositionen.

Johannes Johansen har været pølsemand gennem 30 år, så han ved nok, hvordan mad skal serveres for at få den »til at glide ned«. Og han er tilfreds med skiftet til det private, som kun et par gange er slået fejl.
Johannes Johansen har været pølsemand gennem 30 år, så han ved nok, hvordan mad skal serveres for at få den »til at glide ned«. Og han er tilfreds med skiftet til det private, som kun et par gange er slået fejl.

Stadig flere ældre med behov for støtte vælger at vende den kommunale hjemmehjælp ryggen og går i stedet til private leverandører. Her har de blandt andet mulighed for at købe sig til bedre og mere rengøring og mad, end de kan få hos kommunen.

Siden 2004 er andelen af ældre, der får såkaldt praktisk hjælp, især rengøring, fra private firmaer steget fra 10 til godt 30 procent på landsplan, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I Københavns Kommune får hver femte ældre, som er tildelt hjælp derhjemme, mad fra firmaet Den Private Kok, hvor de mod ekstrabetaling kan få eksempelvis frisk frugt og særlige gourmetmiddage.

Udviklingen møder stærk kritik fra oppositionen i Folketinget, der ser den som et bevis på den »ideologiske privatiseringsmaskine, som regeringen har sat i gang«.

»Der er tale om en kernevelfærdsopgave, som er ved at blive flyttet fra fællesskabets til privat regi. Der er ingen tvivl om, at det vil skabe øget ulighed, når nogle af de mindre stærke ældre vil sidde tilbage med en grundpakke, som bliver dårligere og dårligere. Det er en glidebane, og det skal stoppes,« siger kommunalordfører Rasmus Prehn (S).

Muligheden for at få hjælp fra en privat leverandør blev indført af VK-regeringen i 2003 med det formål at give ældre et frit valg og give kommuner konkurrence.

Ældreorganisationerne bebuder nu, at de vil følge udviklingen nøje, mens det i regeringspartierne afvises, at den stigende private andel skulle være et problem.

»Det er kun positivt, at det ikke længere er nogle tilfældige politikere, der vælger for de ældre, men at de selv har fået frihed til og mulighed for at vælge,« siger kommunalordfører Sophie Løhde (V).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.