Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ældre skal tilbydes dødssamtale hvert femte år

For mange ældre er det svært at tale om døden. Derfor skal alle over 65 år tilbydes en dødssamtale hvert femte år, mener næstformand i Det Etiske Råd.

Mange ældre får ikke talt om, hvordan de gerne vil dø, før det er for sent. Det er svært at tale om døden, og det betyder, at mange ikke har taget stilling til, om de for eksempel vil genoplives, hvis de falder om.

Derfor skal ældre over 65 år tilbydes dødssamtaler hvert femte år, mener Gorm Greisen, som næstformand i Det Etiske Råd og professor og overlæge på Neonatalafdelingen på Rigshospitalet. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Den forebyggende samtale om døden skal ske ved den praktiserende læge, som kan hjælpe med at tegne realistiske scenarier op i forhold til den ældres sundhedsprofil og tale om emner som genoplivning og demens, forklarer Gorm Greisen.

Formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler bakker op om ideen, men siger til Kristeligt Dagblad, at han ikke ved, hvordan samtalerne skal formaliseres.

Også chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler kalder dødssamtaler for en »fremragende ide«.

Lise Møller, der er formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen, mener, at det ikke kun bør være de praktiserende læger, der har samtaler med de ældre om døden.

»Nogen vil måske foretrække at tale om døden med deres præst eller psykolog frem for at få et brev hvert femte år om, at det er tid til at snakke om livets afslutning. Er det ikke også netop at være med til at udskyde tankerne om døden, når man siger, at samtalerne først skal begynde, når man er 65 år? Hvorfor ikke sætte samtaler om livet og døden på skoleskemaet?,« siger hun til avisen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.