Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ældre er slet ikke så ensomme endda

Blot fem af 4086 adspurgte ældre i en spørgeundersøgelse fra Ældre Sagen har slet ingen sociale relationer.

Vi går måske og tror, at de ældre føler sig ensomme og forladte på landets plejehjem. Men sådan er det slet ikke. Langt de fleste ser deres børn flere gange om måneden, og flere end hver tredje får besøg flere gange om ugen. Det viser en spørgeundersøgelse blandt 4086 ældre foretaget af Ældre Sagen som en del af foreningens store fremtidsstudie, skriver Kristeligt Dagblad.

Af de adspurgte angav fem, at de slet ingen sociale relationer havde. Det overrasker socialrådgiver i Ældre Sagen, Kirsten Dyrberg, som sammen med kollegaen Kate Larsen har stået bag rundspørgen.

- Vi fodres jo med det modsatte billede: At ældre generelt er ensomme. Men så sort ser det slet ikke ud. Der er faktisk rigtig god kontakt mellem generationerne, siger Kirsten Dyrberg til Kristeligt Dagblad.

Det er Dyrbergs fornemmelse, at ældre og deres børn er begyndt at se hinanden oftere de senere år. Ikke mindst fordi de elektroniske medier har gjort kontakten nemmere, men også fordi flere familier gerne vil holde sammen. I foreningens rådgivning oplever de stadig flere henvendelser fra pårørende med spørgsmål om, hvordan de bedre kan hjælpe deres forældre.

- Undersøgelsen viser klart, at de ældre ikke bare bliver kørt ud på et sidespor i familien. De er som oftest en aktiv del af den, blandt andet med børnepasning, og måske derfor bliver der betalt tilbage med hyppige besøg, når den sidste del af livet ellers godt kan blive ensomt, siger Kirsten Dyrberg.

Kultursociolog og direktør i Ensomme Gamles Værn, Christine E. Swane, er ikke overrasket over tallene, for foreningen må netop kæmpe en hård kamp for at nedbryde myten om, at ensomheden automatisk følger alderdommen. Ifølge hendes egne beregninger er det et mindretal på 65.000 ældre, der føler sig ensomme - typisk de, der har mistet en ægtefælle, og hvor besøgene fra familien ikke kan dulme tabet tilstrækkeligt.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.