Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advokat angreb anklager i kulørt kunstsag

Forsvarsadvokat rasede mod anklagemyndigheden i sag om falsk Rodin-skulptur. Tre er tiltalt for millionsvindel.

"Beskæmmende. Enøjet. Absurd."

Ordvalget hos advokat Frantz Sigersted-Rasmussen om anklager Per Justesens og Københavns Politis arbejde var ikke just hentet i det muntre hjørne.

- Vi står med en sag, der aldrig nogensinde skulle være ført, sagde han blandt andet tirsdag i Københavns Byret.

Her er der nu sat et foreløbigt punktum i en opsigtsvækkende sag om påstået kunstsvindel for millioner af kroner. Kun én ting mangler. Det er så også den vigtigste, nemlig dommen. Den bliver afsagt 4. juli.

Tre mænd er i sagen anklaget for at ville få auktionshuset Christie's i London til at sælge en skulptur, der forestiller billedhuggeren Rodin's "Grubleren".

En ekspert har sagt, at skulpturen ikke er en autoriseret afstøbning, og at den derfor ikke kan anses som ægte. Derfor har mændene ifølge anklagemyndigheden gjort sig skyldige i forsøg på groft bedrageri.

- Anklageren har været nærmest absurd fastlåst i sin opfattelse af, at vi befinder os i det kriminelle scenarie, lød det tirsdag fra Frantz Sigersted-Rasmussen, da han fremførte sine afsluttende bemærkninger i sagen som den sidste af de tre forsvarere.

Mændene har aldrig villet sælge skulpturen og skjule, at den ikke var ægte. Derimod har de tvivlet på ekspertens vurdering og har forsøgt at få en ny vurdering af skulpturens ægthed. Og det er ikke ulovligt, lyder de argumenter, som sagens forsvarsadvokater har fremført.

Tilbage i januar 2015 blev de tre mænd, to tidligere chefer hos auktionshuset Bruun Rasmussen og en rigmand, anholdt og fremstillet i grundlovsforhør. Forhøret varede 11 timer.

En dommer valgte at løslade mændene, fordi mistanken mod dem ikke kunne begrundes. Politiets bevismateriale var med andre ord ikke meget værd, lød det i kendelsen dengang.

- Den sag vi behandler nu halvandet år efter, er efter min opfattelse præcis den samme sag, som den vi behandlede under grundlovsforhøret. Der er intet nyt kommet frem, sagde Frantz Sigersted-Rasmussen tirsdag.

Anklagemyndigheden har forlangt i omegnen af tre års fængsel til hver af mændene.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.