Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advarsel mod livsfarlige stjålne bomber

Det kan ende helt galt, hvis man prøver at tænde en af de fyrværkeribomber, der natten til lørdag blev stjålet på Lolland.

Det er en bombe som denne, der er blevet stjålet i nattens løb. Politiet vil gerne ringes op, hvis man bliver tilbudt at købe en sådan.
Det er en bombe som denne, der er blevet stjålet i nattens løb. Politiet vil gerne ringes op, hvis man bliver tilbudt at købe en sådan.

Nattens indbrud på fyrværkerifabrikken Nordlys på Lolland er ikke et af de almindelige fyrværkerityverier, som politiet ofte ser i dagene op til nytår.

Gerningsmændene stjal over 500 kraftige luftbomber, der hver især kan skabe død og ødelæggelse, hvis de falder i de forkerte hænder. Derfor advarer politiet og indehaveren af fabrikken i stærkest mulige vendinger mod at tænde bomberne.

- Vi formoder, at tyvene har tænkt sig at sælge bomberne til folk, der vil have et ordentligt brag nytårsaften. Men bomberne giver mere end et brag. Der er tale om meget kraftige eksplosiver, som er livsfarlige for ukyndige personer, siger vagtchef John Andersen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

De godt 500 bomber er beregnet til brug i professionelle fyrværkerishows. De affyres med specialdesignede bomberør, der sender dem langt op i luften, så hvis de eksploderer tæt på jorden, kan de få katastrofale følger for de omkringstående.

- Bomberne har en lang lunte, men den brænder ekstremt hurtigt. Professionelle fyrværkere antænder bomberne elektronisk med en sikkerhedsafstand på mindst 100 meter. Hvis man bruger en lighter til at tænde dem, eksploderer de inden for få sekunder, fortæller John Andersen.

- Desuden kan de eksplodere af sig selv, hvis de bliver fugtige, tilføjer han.

Indehaveren af Nordlys, Ole Olsen, opdagede indbruddet tidligt lørdag morgen, da han ankom til fabrikken ved landsbyen Torrig. Præcis som politiet frygter han konsekvenserne, hvis en tilfældig borger prøver at affyre en af bomberne.

- Jeg ved ikke, om tyvene kan finde på at sælge dem eller give dem væk. Det er jo en stor mængde fyrværkeri få dage inden nytår. Men jeg vil opfordre alle til at holde sig langt væk fra bomberne. Det kan gå helt galt, når man ikke ved, hvad man har med at gøre, siger fabriksejeren.

Han oplyser, at de stjålne luftbomber har en størrelse på mellem tre og seks tommer. Flertallet er af den lille kategori, mens omkring 40 af bomberne er seks tommer. De største bomber indeholder godt et kilo krudt.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi opfordrer alle med oplysninger om de stjålne luftbomber til at kontakte politiet på 55311448.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.