Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advarsel mod at samle transplantationer

Rigshospitalet og Region Hovedstaden vil gøre Riget til det eneste sted i landet, hvor der bliver transplanteret hjerter. Men det er ikke nødvendigvis en god ide, lyder det fra ekspert.

Rigshospitalet og Region Hovedstaden vil gøre Riget til det eneste sted i landet, hvor der bliver transplanteret hjerter.
Rigshospitalet og Region Hovedstaden vil gøre Riget til det eneste sted i landet, hvor der bliver transplanteret hjerter.

Der er ikke umiddelbare lægefaglige argumenter for at samle alle hjertetransplantationer på et enkelt sygehus i Danmark.

Sådan lyder meldingen fra formanden for Dansk Thoraxkirurgisk Selskab, efter at det i går kom frem, at Region Hovedstaden og Rigshospitalet har planer om, at Riget skal være det eneste danske sygehus, hvor der bliver foretaget transplantationer af hjerter.

På længere sigt vil regionen og Riget ifølge et strategipapir omtalt i Jyllands-Posten oprette et landsdækkende transplantationscenter, »som varetager alle transplantationer af hjerter, lunger, lever, nyrer og andre organtransplantationer«.

Strategipapiret ser dagens lys, efter Sundhedsstyrelsen netop har besluttet at centralisere al børnehjertekirurgi på Riget. De senere år har Riget kæmpet med Aarhus Universitetshospital om at blive det eneste sted i landet, hvor der bliver opereret børnehjerter.

Der blev sidste år foretaget 27 transplantationer af hjerter på henholdsvis Riget og Aarhus Universitetshospital. Og som formanden for Dansk Thoraxkirurgisk Selskab, Lars Riber, udtrykker det, »må man gå ud fra, at de har kompetencerne til at foretage hjertetransplantationer begge steder«.

»Når det gælder børnekirurgien, har man valgt en sammenlægning, fordi antallet af operationer de senere år er faldet fra 300 til 200,« forklarer han, der også er formand og afdelingslæge ved Odense Universitetshospital:

»Men når det gælder transplantationer, har der formentlig aldrig være flere end nu. Hvis begge steder har kunnet levere internationale resultater med hjertetransplantationer gennem flere år, så kan jeg ikke se et fagligt argument for at lægge sammen her og nu. Hvis der ikke er forskel i kvaliteten, og hvis der ikke kommer et fald i antallet af transplantationer, så mangler det faglige argument.«

Dansk Folkepartis (DF) sundhedsordfører, Liselott Blixt, opfordrer regionerne til at droppe deres kamp om de sundhedsmæssige fagområder og specialer. Ifølge hende handler det »alene om at gøre det, der er bedst for borgerne«.

»Det må være op til forskellige eksperter at vurdere. Ikke bare Rigshospitalet og Region Hovedstaden, der peger på at de vil have det hele,« siger hun:

»Det er en uværdig krig for regionerne, når de bekæmper hinanden i forhold til, hvilke specialer de ønsker at få.«

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, understreger over for Ritzau, at det slet ikke er op til Region Hovedstaden og Riget at afgøre, hvem der skal have ansvaret for de forskellige opgaver.

»Der er en rivalisering mellem regionerne, men vi har politisk placeret beslutningen hos Sundhedsstyrelsen, der skal træffe beslutning med den højeste kvalitet for patienterne for øje,« siger han og løfter en advarende finger mod regionerne:

»Jeg tror, det er et slag i nakken på dem selv, hvis de forsøger at virke manipulerende i de her sammenhænge. Det vil der ikke være forståelse for på Christiansborg.«

Regionsrådsformand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) lod ifølge Ritzau i går forstå, at det er en misforståelse, at Riget skal stå for alle landets nyretransplantationer. Hun »bakker op om« de 100 transplantationer, der årligt bliver foretaget i Odense og Aarhus.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.