Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

ADHD-medicin til salg i danske skolegårde

Unge og børn helt ned til 12-års alderen køber og misbruger ADHD-medicinen Ritalin. Pillerne bliver solgt i skolegårde og på universiteter.

Unge og børn helt ned til 12-års alderen køber og misbruger ADHD-medicinen Ritalin. Pillerne bliver solgt i skolegårde og på universiteter. (Arkivfoto)
Unge og børn helt ned til 12-års alderen køber og misbruger ADHD-medicinen Ritalin. Pillerne bliver solgt i skolegårde og på universiteter. (Arkivfoto)

Ritalin bruges normalt til behandling af ADHD, men stoffet er stadigt mere populært blandt studerende, så de i et slags arbejdsraseri bliver i stand til at løse en stor, skriftlig opgave i løbet af en enkelt weekend.

Pillerne bliver solgt i skolegårde og på universiteterne, og på Giftlinjen på Bispebjerg Hospital modtager man opkald fra børn og unge, der har misbrugt medicinen enten som præstationsfremmende middel i eksamensperioder eller som decideret rusmiddel.

Det skriver tidskriftet Medicinsktidsskrift.

Kim Dalhoff, Professor, Københavns Universitet og medstifter af Giftlinjen fortæller til tidsskriftet, at han kan genkende tendensen med, at også helt unge ringer ind til Giftlinjen med symptomer på ritalin-forgiftning:

»Vi har haft fokus på videresalg af receptpligtig ADHD-medicin i de sidste 10 år, hvor forbruget af Ritalin blandt ADHD-patienter er steget markant. Bagsiden af medaljen er, at unge og børn helt ned i 12 års-alderen køber og misbruger Ritalin. Pillerne bliver solgt i skolegården, og vi kan også genkende at unge og studerende ringer ind til Giftlinjen, fordi de har misbrugt medicinen.«

Berlingske har tidligere beskrevet problemet med »study-drugs«. Dengang erkendte op mod hver tiende universitetsstuderende – otte procent – at have benyttet sig af præstationsfremmende midler som koffeinpiller og ritalin for at klare studier og eksamener.

Hos ADHD-foreningen er man bekendt med problematikken, som dog stadig mangler at blive undersøgt nærmere. Det fortæller direktør for ADHD-foreningen, Camilla Louise Lydiksen, til Medicinsktidsskrift:

»Jeg bliver bekymret, når man udstiller medicinen, for de unge med ADHD, der modtager medicin, får den jo, fordi de har et behov. Derfor er det meget vigtigt, at vi får vores fakta i orden, før vi peger på medicinen, så vi ved, hvor stort problemet reelt er på dansk jord.«

Nye amerikanske undersøgelser på området, foretaget af Professor Anthony L. Rostain på University of Pennsylvania, viser, at antallet af unge universitetsstuderende, der har brugt ADHD-medicin svinger fra otte til 43 procent, og dermed at deling af ADHD-medicin ifølge undersøgelsen betragtes som et alvorligt sundhedsproblem i USA.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.