Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aborterede fostre med livstegn har ret til CPR-numre

Når et foster viser livstegn efter en abort, så er det juridisk set et barn, som skal have både cpr-nummer og en begravelse. Absurd mener kvinde- og kønsforsker.

Som reglerne er i dag, så skal et aborteret foster, der viser livstegn ved for eksempel en vejrtrækning eller et hjerteslag, tildeles et cpr-nummer og skal juridisk set betragtes som et levendefødt barn.

Også når der er tale om en selvvalgt provokeret abort. Og det betyder, at fostret skal have et cpr-nummer og en begravelse, og at forældrene har ret til seks måneders barsel. Det står ifølge Kristeligt Dagblad i Sundhedsstyrelsens vejledning på området for 2005.

Birgit Petersson, der er lektor ved afdeling for medicinsk kvinde- og kønsforskning og har forsket i sene aborter herhjemme og i udlandet, mener, at lovgivningen bør opdateres.

- Det er en absurditet, at man giver et cpr-nummer til et barn, man har dømt til døden inde i mors mave. Jeg kan ikke tro, at det er meningen med loven, siger hun til Kristeligt Dagblad.

- Den har været møntet på de børn, som bliver ufrivilligt aborteret under en graviditet, og som måske overlever kortvarigt. Jeg mener, at de fostre, som samfundsmæssigt er anerkendt som en lovlig abort, bør høre under en anden lovgivning, fortsætter Birgit Petersson.

Men Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen og medlem af Det Etiske Råd, mener ikke, at der er grund til at skelne rent juridisk mellem provokerede og ufrivillige aborter.

- Når et foster viser livstegn, kan man ikke sige, at nogle af dem ikke har ret til cpr-nummer. Et levendefødt barn udløser juridiske rettigheder, og det vil være relativt få forældre, der benytter sig af muligheden for barsel efter en abort. Jeg mener ikke, det kalder på juridiske ændringer, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.