Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Abdiceret dronning fylder 80 år

Den forhenværende hollandske dronning prinsesse Beatrix overdrog tronen til sin søn kong Willem-Alexander i 2013. 31. januar fylder hun 80 år.

Prinsesse Beatrix skiftede dronningetitlen ud, da hun abdicerede i 2013. Reuters/Pool
Prinsesse Beatrix skiftede dronningetitlen ud, da hun abdicerede i 2013. Reuters/Pool

Hollands forhenværende regent prinsesse Beatrix bestred tronen i 33 år, indtil hun abdicerede og overdrog den til sin ældste søn, kong Willem-Alexander.

Onsdag den 31. januar fylder den tidligere monark, der nu bærer titlen prinsesse, 80 år.

Prinsesse Beatrix Wilhelmina Armgard kom til verden på den sidste januardag i 1938 som ældste datter af dronning Juliane og prins Bernhard.

Da Anden Verdenskrig brød ud, flygtede familien til Storbritannien. Prins Bernhard blev i England, mens prinsesse Juliane flygtede videre til Canada med sine to døtre, prinsesse Beatrix og den et år yngre prinsesse Irene. I 1943 kom prinsesse Margriet til verden.

I 1945 vendte familien hjem til slottet Soestdijk Palace uden for Hollands hovedstad, Amsterdam. To år efter blev familien udvidet med prinsesse Christina.

I 1956 startede prinsesse Beatrix på det hollandske universitet Universiteit Leiden for at studere blandt andet sociologi, økonomi, forfatningsret og historie. I 1961 fik hun en grad i jura.

I foråret 1966 blev hun gift med den tyske diplomat Claus van Amsberg, som ved brylluppet blev prins af Holland.

Parret skulle først anmode det hollandske parlament om ægteskabet, inden det kunne gifte sig ved en civil ceremoni, som senere blev velsignet i kirken Westerkerk.

Parret fik prins Willem-Alexander i 1967, prins Johan Friso i 1968 og prins Constantijn i 1969.

Prinsesse Beatrix blev enke 6. oktober 2002, da Claus von Amsberg døde som 76-årig.

I 2012 ramte en tragedie den hollandske kongefamilie. Prinsesse Beatrix' søn prins Johan Friso kom alvorligt til skade i en lavineulykke, og efter et år i koma døde han som 44-årig i august 2013.

Fire måneder forinden abdicerede prinsesse Beatrix og overlod tronen til sin ældste søn, Willem-Alexander.

»Tak for de mange år, hvor jeg fik lov til at være jeres dronning. Nu må den nye generation overtage ansvaret for vores nation,« sagde hun i en tv- og radiotransmitteret tale.

Selv om det den 30. april 2018 er fem år siden, at prinsesse Beatrix abdicerede, varetager hun stadig royale opgaver som protektor for blandt andet det hollandske atletikforbund og et veterancenter.

Det hollandske kongehus har ikke oplyst, hvordan fødselsdagen skal fejres.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.