Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aarhus har succes med at kradse gæld ind

Aarhus Kommune har strammet nettet om de borgere, der skylder for alt fra børnehavepladser til biblioteksbøder.

Det er blevet sværere at være en dårlig betaler i Aarhus Kommune. Kommunen har nemlig strammet grebet om borgere med gæld til det offentlige. Og nye tal viser, at den kurs er effektiv. Det skriver Århus Stiftstidende.

Siden 2004 er gælden til kommunen støt og sikkert vokset med fem-seks procent om året. Men ikke i 2012. Da voksede gælden blot med 1,4 procent.

»Jeg håber, at det er lykkedes os at knække kurven,« siger Finn Bruun Ravnsbæk, der er chef for opkrævningsafdelingen i Borgerservice.

Aarhus Kommune har gjort en målrettet indsats for at blive mere effektiv i arbejdet med at kradse penge ind hos de dårlige betalere.

Før blev der krævet penge ind en række forskellige steder i den store kommunale administration. Nu er næsten al opkrævning samlet i Borgerservice.

»Det betyder, at vi har samlet al vores ekspertise ét sted. Desuden udnytter vi de redskaber, vi har, meget konsekvent,« siger Finn Bruun Ravnsbæk.

Et effektivt redskab er det centrale fordringsregister (CFR). Undlader en mand at betale for eksempel en parkeringsafgift, så ryger han i CFR.

»Det betyder, at hvis han for eksempel har betalt for meget i skat, så bliver parkeringsbøden og hvad, han ellers måtte have af gæld, modregnet, inden han får den overskydende skat udbetalt,« siger Finn Bruun Ravnsbæk.

Tilsvarende: Hvis mor og far ikke betaler for børnenes plads i børnehaven, vuggestuen eller hos dagplejen, så kan de meget hurtigt vinke farvel til børnechecken.

Før i tiden måtte kommunen modregne 50 procent af det beløb, forældrene skyldte for institutionspladsen. I dag står det kommunen frit for at tage det hele.

»Og det gør vi konsekvent,« siger Finn Bruun Ravnsbæk til Århus Stiftstidende.

Trods indsatsen har Aarhus Kommune stadig 198 millioner kroner til gode hos sine indbyggere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.