Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Årets Dansker: »Dommerne må have haft det svært«

Madspilds-aktivisten Selina Juul, som i eftermiddag blev kåret som Årets Dansker af Berlingskes læsere, var bevæget over, at valget faldt på hende og stolt over at være i selskab med årets øvrige kandidater

Årets Dansker, Selina Juul.
Årets Dansker, Selina Juul.

»Dommerne må have haft det svært. Hver eneste kandidat har fortjent titlen som Årets Dansker,« lyder det fra en rørt Selina Juul, som i eftermiddag blev kåret som Årets Dansker af Berlingskes læserer og en dommerkomité i fællesskab.

Selina Juul fik prisen for på få år at have etableret noget nær en folkebevægelse med kampagnen “Stop Spild Af Mad”. Hun slog dermed en række tunge og kendte navne af banen som bla. EU-kommissær Margrethe Vestager, Lego-topchef Jørgen Vig Knudstorp og Noma-kokken René Redzepi.

»Det betyder utrolig meget for mig og alle de mange frivillige og ildsjæle, som har lagt tid og energi i vores kampagne, at vi får denne anerkendelse i konkurrence med de mange dygtige mennesker, som, som gennem året er blevet valgt som kandidater til prisen,« siger hun.

»Prisen giver et rigtig godt rygstød for den nye internationale tænketank, som vi arbejder på at etablere med henblik på at reducere madspildet i verden.«

I løbet af året har nogle af Berlingske læsere efterlyst, at en udlænding blev kåret som Årets Dansker frem for en etnisk dansker. Og det er lige præcis, hvad der er sket nu.

Selina Juul er russer af fødsel og boede i Moskva frem til teenage-alderen. Og den russiske baggrund betyder meget eller måske alt for hendes "stop madspild"-kampagne:

»Hvis jeg ikke som barn og stor pige havde oplevet knapheden af fødevarer i Moskva og set min bedstemor, som stod for husholdningen, spare på maden og udnytte alle rester frem for at smide ud, så havde jeg nok ikke startet bevægelsen,« siger Selina Juul.

Hendes voldsomste erindring fra årene, hvor hun flyttede til Danmark sammen med sin mor, var indtrykket af overflod og store mængder af spiselig mad, der blev smidt ud - hvad enten det drejede sig om skolekammeraternes madpakker eller brødet hos bageren, hvor hun havde fritidsjob.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.