Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Åben krig om helikopterkøb

Den britiske producent, der tabte kampen om at sælge skibsbaserede helikopter til Danmark, klager over unfair behandling fra Forsvarsministeriet og forsvaret.

Den britisk-italienske virksomhed har indgivet en formel klage til Klagenævnet for Udbud og bedt om, at klagen får opsættende virkning, så forsvaret ikke kan underskrive en købsaftale med vinderen, Sikorsky, der sammen med Lockheed Martin tilbød den amerikanske flådes Seahawk. Ses her på billedet.
Den britisk-italienske virksomhed har indgivet en formel klage til Klagenævnet for Udbud og bedt om, at klagen får opsættende virkning, så forsvaret ikke kan underskrive en købsaftale med vinderen, Sikorsky, der sammen med Lockheed Martin tilbød den amerikanske flådes Seahawk. Ses her på billedet.

Den britiske helikopterproducent, AgustaWestland, der tabte kampen om at sælge ni skibsbaserede helikoptere til dansk forsvar og dermed en ordre på tre-fire milliarder kroner, er nu gået i åben, juridisk kamp med forsvaret.

Den britisk-italienske virksomhed har indgivet en formel klage til Klagenævnet for Udbud og bedt om, at klagen får opsættende virkning, så forsvaret ikke kan underskrive en købsaftale med vinderen, Sikorsky, der sammen med Lockheed Martin tilbød den amerikanske flådes Seahawk.

"AgustaWestland forventer derfor, at der ikke bliver underskrevet en kontrakt om skibsbaserede helikoptere før sagen er blevet fyldestgørende belyst. Ikke mindst fordi den valgte amerikanske helikopter er 1 mia. kroner dyrere end AgustaWestlands tilbud," skriver AgustaWestland i en pressemeddelelse.

Den tidligere britiske forsvarsminister Geoff Hoon, der nu er direktør for AgustaWestlands internationale forretninger, mener ikke, at den danske konkurrence blev gennemført på en "fair måde" i henhold til danske regler og EUs regler.
 
Forsvaret og partierne bag forsvarsforliget valget den amerikanske helikoptere, som er dyrere end den britiske, af flere grunde. Blandt andet lagde forsvaret vægt på, at den større amerikanske helikopter har en væsentlig længere rækkevidde, hvad der har stor betydning for operationer i Arktis, hvor afstandene er langt større end i Danmark.

Politikerne lagde blandt andet vægt på, at den amerikanske helikopter allerede er i operativ anvendelse, og derfor er et sikkert køb. Desuden har den amerikanske flåde købt over 300 eksemplarer af typen, hvilket betyder lavere stykomkostninger til fremtidige opgraderinger af helikoptertypen.

Dansk forsvar skyder tilbage

Dansk forsvar afviser da også helt og fuldt den britiske helikopterproducents klage over udbudsforretningen.

Udbuddet er foregået efter EU-traktatens artikel 346, som udtrykkeligt undtager køb af militært udstyr af betydning for en nations sikkerhed fra de almindelige udbudsregler, fastslår chefen for Forsvarets Materieltjeneste, generalløjtnant Per Pugholm Olsen.

- Det har været kendt for alle deltagere i konkurrencen, at vi har anvendt artikel 346, siger generalen, der allerede har underskrevet købskonktrakten med den amerikanske stat, der formelt står for salget til Danmark.

Artikel 346 indebærer ifølge Per Pugholm Olsen blandt andet, at deltagerne i helikopterkonkurrencen ikke har adgang til at klage over udfaldet. Der er dog mulighed for at bede Klagenævnet for Udbud vurdere, om Danmark har ret til at anvende 346. Men ifølge Per Pugholm Olsen har Klagenævnet i tidligere lignende sager givet forsvaret medhold.

Generalen vil ikke uddybe, hvorfor forsvaret har fundet det nødvendigt at påkalde sig nationale sikkerhedsinteresser i forbindelse med valget af helikopterne, der skal anvendes fra Søværnets store enheder, altså inspektionsskibe, fregatter og støtteskibe.

- Der er en lang række sikkerhedspolitiske grunde, siger han og tilføjer, at statens advokat, Kammeradvokaten, har sagt god for vilkårene.


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.