Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Åben krig mellem Skat og ministerium

Skattedirektør Lisbeth Rasmussen sætter Troels Lund Poulsen (V), Peter Arnfeldt og Peter Loft under pres.

Lisbeth Rasmussen har foran Skattesagskommissionen understreget, at hun oplevede, at Peter Loft var under pres fra Troels Lund Poulsen (V).
Lisbeth Rasmussen har foran Skattesagskommissionen understreget, at hun oplevede, at Peter Loft var under pres fra Troels Lund Poulsen (V).

Der er lagt op til et åbent opgør mellem den øverste ledelse i Skat København og den tidligere øverste ledelse i Skatteministeriet i skattesagen.

Efter halvanden times afhøring af skattedirektør Lisbeth Rasmussen fra Skat København har Lisbeth Rasmussen gentaget anklagerne om indblanding fra ministeriets side og åbnet for et frontalt sammenstød om begivenhedsforløbet mellem Skat København, som i 2010 tog stilling til Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skatteforhold, og Skatteministeriet anført af daværende departementschef Peter Loft og tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Lisbeth Rasmussen har gentaget, at Peter Loft »medbragte« de meget omtalte fire linjer, som han ville have ind i Kinnocks skatteafgørelse, på et møde 13. september 2010. Et indstik, som ifølge Lisbeth Rasmussen var en slet skjult reference til rygterne om Kinnocks homoseksualitet. Loft har nægtet begge forhold.

Lisbeth Rasmussen har også lige understreget, at hun oplevede, at Peter Loft var under pres fra Troels Lund Poulsen (V), og at det »virkede mistænksomt,« at Loft blev ved med at stille spørgsmål om forhold, som Skat København havde skrevet »sort på hvidt.« Og Lisbeth Rasmussen har fortalt, at mistilliden til toppen i Skatteministeriet var så stor i Skat København, at man mærkede et centralt notat med kommentarer til presseklip med et maskinskrevet »fortroligt.«

»Vi laver den tilføjelse, fordi vi er bange for, at Peter Loft vil udlevere det til Troels Lund Poulsen, og det mener vi ikke, at han skal have,« sagde Lisbeth Rasmussen onsdag formiddag for kommissionen.

Lisbeth Rasmussen spiller en nøglerolle i skattesagen. Hun var overordnet chef for den gruppe, der sommeren 2010 skulle tage stilling til, om Stephen Kinnock var skattepligtig i Danmark. Og hun har nærmest været udslagsgivende for, at skattesagskommissionen overhovedet er nedsat.

Det er nemlig centrale passager fra hendes dagbog, som direktør for Skat København, Erling Andersen, kopierede, da han i senefteråret 2011 skulle redegøre om forløbet i Kinnocks skattesag over for regeringen. Erling Andersen skrev bl.a. - med afsæt i Lisbeth Rasmussens noter - at daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) angreb Skat Københavns frifindelse af Kinnock, og at ministeren overvejede muligheden for at bringe afgørelsen for Skatterådet. To forhold, som ifølge iagttagere var udslagsgivende for, at kommissionen blev født.

Oplevelsen af, at Lund Poulsen angreb afgørelsen opstod den 16. september 2010 - den dag udkastet til Kinnocks afgørelse lå klar - efter at Lund Poulsen og rådgiver Peter Arnfeldt ifølge Rasmussen havde stillet meget detaljerede spørgsmål om Kinnocks skatteforhold. De ville eksempelvis vide, om Thornings køb af en lejlighed på Amager i 2000 betød, at hun og Kinnock aldrig havde sluppet dansk skattepligt, og at Skat Københavns frifindelse dermed var forkert.

Under mødet i Skatteministeriet 16. september 2010 ringede Peter Loft til sin fagdirektør på området Ivar Nordland. Og Nordland kontaktede så efterfølgende Lisbeth Rasmussen om ministerens spørgsmål, hvad der mundede ud i opfattelsen af, at afgørelsen var under angreb.

Lisbeth Rasmussens fornemmelse af uretmæssig indblanding stod løbende på, men blev tydeliggjort 16. september 2010, har hun lige fortalt kommissionen.

»Denne fornemmelse fik jeg ikke noget konkret bevis for - et sted, hvor det står, eller et direkte telefonopkald. Det er først torsdag aften,« sagde Lisbeth Rasmussen med reference til torsdag 16. september 2010.

Berlingske har tidligere afdækket, hvordan Lund Poulsen formåede at gå detaljeret ned i Kinnocks afgørelse 16. september 2010. Men Lisbeth Rasmussen har netop betonet, at også rådgiver Peter Arnfeldt var særdeles aktiv i forløbet og stærkt interesseret i Thornings køb af lejligheden på Amager i 2000.

»Peter Arnfeldt stiller nogle spørgsmål og har nogle synspunkter, som han slet ikke har grundlag for. Han virker bedrevidende,« fik Lisbeth Rasmussen at vide af fagdirektør Ivar Nordland.

Det er værd at bemærke, at der er tale om et tredje- eller fjerdehånds indtryk.

Troels Lund Poulsen og hans daværende rådgiver Peter Arnfeldt har begge benægtet, at de uretmæssigt blandede sig i Kinnocks sag.

Følg afhøringen af skattedirektør Lisbeth Rasmussen live her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.