Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

98 børn kom til skade med fyrværkeri til nytår

I år skete det højeste antal fyrværkeriulykker med børn i otte år, viser en opgørelse fra landet sygehuse.

Nytår 2016, fyrværkeri
Nytår 2016, fyrværkeri

Odense: 98 børn måtte en tur på skadestuen nytårsaften, fordi de var kommet til skade med fyrværkeri.

Det viser en opgørelse over fyrværkeriskader fra landets sygehuse. Det er det højeste tal i otte år. Sidste år kom 81 børn under 15 år til skade.

Overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes og Analysegruppen og Ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital kan ikke give en forklaring på, hvorfor flere børn er kommet til skade i år.

- Hvis jeg havde svaret, kunne jeg hurtigt sætte en forebyggelseskampagne i gang, siger overlægen.

- Man skal lade være med at lade børn lege med fyrværkeri selv, siger han.

Børn udgjorde 38 procent af nytårets tilskadekomne. Hvis man ser på alle aldersgrupper, er antallet af fyrværkeriskader dog lavere end sidste år. Kun 258 danskere måtte behandles på sygehuset mod 347 forrige år.

- Hvis børneulykkerne var faldet lige så meget som ulykkerne hos de andre aldersgrupper, havde vi ligget markant lavere end de seneste år, fortæller Jens Lauritsen.

Kun en fjerdedel af de tilskadekomne havde beskyttelsesbriller på. Det ærgrer overlægen.

- Det er bekymrende. Brillerne kan gøre en rigtig stor forskel. Øjenlægerne plejer at sige, at det er muligt, at man får en øjenskade alligevel, men hvis man bevarer bare en lille del af synet, får man et helt andet liv, siger han.

Lovligt fyrværkeri var årsag til størstedelen af skaderne. Kun ni procent skyldtes ulovligt fyrværkeri.

42 skader var så alvorlige, at de ikke kunne behandles færdig på skadestuen. Især drenge og mænd fik alvorlige skader.

35 af de alvorlige skader gik ud over det mandlige køn, og generelt var det mænd og drenge, som kom mest til skade med fyrværkeri. Kun 20 procent af de tilskadekomne var kvinder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.