Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

88 procent af danske svinebesætninger er MRSA-smittet: »Det er helt uacceptabelt«

Det går den helt forkerte vej med bekæmpelsen af den multiresistente bakterie, mener Radikale.

En ny screening viser, at den resistente bakterie MRSA forekommer i 88 procent af de danske svinebesætninger.

Det er forligskredsen bag handlingsplanen for husdyr-MRSA blevet orienteret om torsdag, oplyser den radikale landbrugs- og fødevareordfører, Sanne Bjørn.

Ritzau har fået oplysningen bekræftet fra andre kilder.

I 2014 viste en screening, at bakterien fandtes i 68 procent af besætningerne.

»Det er helt uacceptabelt, og det går den fuldstændig forkerte vej,« mener Sanne Bjørn.

»Handlingsplanen har ikke virket, og der er brug for, at vi går langt mere radikalt til værks og får omdannet dansk svineproduktion til et sundt landbrug,« skriver hun i en pressemeddelelse.

»Vi er ikke enige med ministeren om tempoet og vejen dertil. Det skyldes ikke mindst en minister, som ikke synes at ville leve op til sit ansvar.«

Landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, påpeger, at der ikke samtidig er sket en stigning i antallet af alvorlige infektioner forårsaget af husdyr-MRSA.

Mindre end 0,5 procent af det samlede antal blodforgiftninger forårsaget af en stafylokok kommer fra den såkaldte husdyr-MRSA, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

»Faktisk er antallet af alvorlige infektioner stabilt og lavt,« siger Jan Dahl, der er chefkonsulent for veterinære forhold i Landbrug & Fødevarer, i pressemeddelelsen.

Siden 2014 har der maksimalt været syv danskere om året, der har fået en blodforgiftning forårsaget af husdyr-MRSA, oplyser organisationen.

Handlingsplanen mod MRSA blev vedtaget i 2015.

Sidste år fremlagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) en redegørelse for, hvordan centrale ekspertanbefalinger om at bekæmpe bakterien ikke var kommet videre til politikerne.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.